Soldat patrullerar utanför en synagoga i sydfranska Marseille. Foto: TT

Så ska EU bekämpa terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordådet i Frankrike höjs många röster om att införa en PNR-lagstiftning. Något som det råder delade meningar om bland svenska EU-parlamentariker.

Genom en PNR-lagstiftning får man lagra flygpassagerares information om till exempel resplaner och biljettinformation. PNR betyder passenger name record, passagerardata på svenska.

Ett sådant förslag har redan röstats ned i Europaparlamentet, 2013, men diskuteras återigen efter terrordådet i Frankrike.

EU-samtal 2015

– Man behöver mer kontroll och dessutom skärpa gränskontrollerna, säger Kristina Winberg (SD).

Men Bodil Ceballos (MP) menar att det finns risk för massövervakning om PNR införs.

– Det är ett verkningslöst förslag. Vill man begå ett brott ser man till att inte bo på hotell eller flyga. Man får inte springa för fort fram och förse medborgare med en upplevd säkerhet som inte är reell.

Hur ska EU bäst bekämpa terrorism? Per Malm samtalar med EU-parlamentarikerna Kristina Winberg (SD) och Bodil Ceballos (MP). Se samtalet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2015

Mer i ämnet