Foto: SVT

”Unga arbetare begår självmord”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen besökte aktivisten May Wong Sverige och deltog i samtal mellan den svenska organisationen Swedwatch och några stora svenska butikskedjor, för att diskutera de många gånger hårda villkoren för arbetarna i de kinesiska fabriker som tillverkar varor åt de svenska företagen.

–Om stora internationella bolag behandlar sina arbetare i hemländerna väl, så undrar man varför de inte behandlar arbetare i utvecklingsländerna bättre än de gör.

Frågan ställs av May Wong, chef för Hongkongbaserade Globalization Monitor, som bland annat bevakar kinesiska fabriksarbetares villkor i globaliseringens spår.

Militant ledarstil

Det May Wong många gånger ser i sitt arbete är långa arbetsdagar, farliga miljöer, dåligt betalt och en pressande arbetstakt. För bara en vecka sedan protesterade 2000 arbetare på taiwanesiska Foxconns fabrik i norra Kina, där man bland annat tillverkar produkter för Apple, mot den närmast militanta ledarstilen på företaget.

–Varje dag måste arbetarna samlas på gården och skrika slogans om att de tycker om sina jobb och att de vill jobba hårdare och hårdare. Därför är det många unga arbetare som känner en stor press och förra året var det flera personer som begick självmord eller blev skadade för livet efter försök att ta livet av sig.

Internet – en stor hjälp

May Wong säger att de unga arbetarna har bättre kunskaper om sina rättigheter och ställer högre krav och paradoxalt nog är det just den nya teknik de många gånger arbetar med att tillverka som blivit en viktig framgångsfaktor för bättre villkor.

–Nästan alla arbetare i Kina har mobiltelefoner och de flesta använder internet – internetcaféer är vanliga i Kina, där man kan koppla upp sig och använda sociala medier för en liten summa pengar. På det sättet kan arbetarna komma i kontakt med varandra och byta erfarenheter och samlas inför protestaktioner. Den nya tekniken är en mycket viktig och positiv del i utvecklingen av föra sociala och arbetsrättsliga villkor framåt.

”Ibland är jag rädd”

Men det är fortfarande ett farligt arbete att granska fabriker och intervjua arbetarna om deras upplevelser. May Wong och hennes kollegor kontaktas med jämna mellanrum av säkerhetsfolk och lokala makthavare som inte vill att kritiken ska komma fram.

–Ibland är jag rädd, men vi har en skyldighet att förbättra samhället, särskilt för arbetarna, så att de ska kunna ta del av värdiga arbetsvillkor. Jag anser att det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter, avslutar May Wong.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.