Fler ska skjuta upp pension med sänkt skatt

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler svenskar att jobba längre föreslår Moderaterna flera förändringar, bland annat sänkt skatt och starkare lagskydd.

I dag går svenskar i genomsnitt i pension vid 63,5 års ålder men för att få folk att arbeta längre föreslår Moderaterna nu att det förstärkta jobbskatteavdraget, det vill säga ytterligare lägre skatt, ska gälla redan från 64 år jämfört med dagens 65. Som mest ger det förstärkta jobbskatteavdraget 2.500 kronor i sänkt skatt per månad.

– Om man ser att man faktiskt får behålla lite mer när man fyller 64 år då finns det en morot att stanna kvar lite längre i arbetslivet, om det är så att man har ett jobb som man tycker att man kan stanna kvar lite längre i, säger moderaten Elisabeth Svantesson, ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.

Moderaterna vill också lagstifta om rätten att jobba kvar till 70 års ålder.

– För den som vill fortsätta att arbeta lite längre måste man ha goda möjligheter, både genom jobbskatteavdrag men också ett skydd fortfarande på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.