Säpo har flera i år brutit mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen, Säpo, har i flera år brutit mot lagen men trots det har ingen ställts till svars.

I stället har åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen mot Säpos högsta chefer. Nu ställs frågan om Säpo står över lagen.

-Det handlar ju inte om att man har gjort fel en gång så att säga utan det handlar om upprepade brott mot regelverket, säger Anne Ramberg som är ordförande i Advokatsamfundet.

Säpo har under flera år låtit bli att förstöra hemligt avlyssningsmaterial i avslutade förundersökningar. Ett agerande som strider mot lagen och som strider mot åklagares uttryckliga beslut.

Det hela har varit systematiskt och kanske pågått under så lång tid som tio år.

-Man har avlyssnat människor och sedan struntat i att radera det när rättegångsbalken säger det. Man har fortsatt att använda avlyssnat material. Vi snackar grundlagsbrott här. Allvarliga grundlagsbrott, säger Rick Falkvinge partiledare för Piratpartiet.

Polisens hemligaste chefer

De höga chefer som det handlar om finns bland annat inom polisens hemligaste organisationer – chefen för författningsskyddet, chefen för kontraspionaget och enhetschefen för kontraterrorism.

Alla tre har delgivits misstanke om brott men i den nedlagda förundersökningen frias samtliga med motiveringen att de saknat kunskap, kompetens eller utbildning om reglerna.

-Det är väl fruktansvärt att det sitter människor som inte har den utbildningen och som ska hantera hemligt material. För mig låter det väldigt oroväckande, säger riksdagsledamoten Camilla Lindberg (FP).

-Det jag är mest förvånad över är att man är så ärlig, att man konstaterar att de är så inkompetenta att de inte kan hållas till svars. Jag har aldrig sett en sådan här skrivning i ett åklagarbeslut, säger Rick Falkvinge.

Per Lind, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, var den åklagare som fattade beslut om att lägga ned förundersökningen.

Han skriver i nedläggningsbeslutet att ”Under förundersökningen har det framkommit att anställda på de operativa enheterna saknade eller hade mycket bristfällig utbildning i hantering av hemliga tvångsmedel.”

-Min bedömning är att bristande kompetens och den här oklarheten som varit i regelverket och arbetsordningen på Säpo. Det kan man inte lägga den enskilde personen till last för utan det är ett systemfel för hela säkerhetspolisen, förklarar chefsåklagare Per Lind.

Christian Catomeris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.