SAS: Fel på 25 av 27 Dash-flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla SAS-flygplan av den olycksdrabbade typen Dash 8-Q400 har fel på landningsställen.

Felet finns på 25 av 27 plan, enligt en sammanställning från de skandi- naviska luftfartsmyndigheterna, uppger den danska tidningen Ingenjören.

SAS tillsynschef Karl-Erik Mårtensson säger att han är överraskad över att så många plan är felaktiga, men att det kan bero på att det handlar om ett material- eller konstruktionsfel.

Nyligen havererade två Dash-plan pga en rostig bult på landningsstället.

Vill inte skylla på SAS

Karl-Erik Mårtensson säger att planen varit underhållna enligt det program som finns och att felen därför inte borde ha kunnat uppstå. Men han vill inte lägga skulden på SAS eller de bolag som haft hand om underhållsarbetet för Dashplanen.

-Man kan inte kolla allt vid varje tillfälle. Mycket av kontrollerna styrs också av de erfarenheter som man skaffat sig och kontrollerna sker ju efter vissa intervaller, flygtimmar, säger Karl-Erik Mårtensson.

Ser ingenting utanpå

Han anser att kontrollerna av Dashplanen i fortsättningen även måste omfatta hydrauliken i landningsställen.

-Man ser ju ingenting utanpå. Man måste skruva upp och noga titta inne i landningsställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.