Flygvärdinna på SAS (tv) och Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg (th). Foto: Scanpix

SAS-personal tar strid mot egna facket

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kabinanställda på SAS i Sverige förbereder en rättsprocess mot sitt eget fackförbund, Unionen.

En advokatfirma som analyserat rättsläget anser att facket kan ha gått för långt när det offrade en stor del av de anställdas intjänade pensionspengar i fjolårets krisuppgörelse med flygbolaget, skriver Dagens Nyheter.

– Unionen kan ha gett sig på pensionspengar som de inte förfogar över, säger de kabinanställdas biträde, juristen Mattias Schain, på Öberg & Associés, till tidningen.

Omkring 300 kabinanställda mellan 50 och 60 år berörs i den svenska delen av verksamheten. I genomsnitt handlar det om pensionspengar på cirka 400 000 kronor per medlem, för vissa upp till 800 000 kronor.

Egenfinansierad rättsprocess

Men de kabinanställdas egen fackklubb, SCCA, har hittills varit kallsinnigt. För att kunna finansiera en rättsprocess har de anställda fått plocka fram 10 000 kronor var ur egen ficka, skriver DN.

– Vi har begärt att klubbstyrelsen ska hjälpa oss, men har fått nej med motiveringen att det är ett särintresse, säger Kent Thorselius, en av de anställda som nu förbereder processen mot Unionen som kan leda vidare mot arbetsgivaren SAS, enligt tidningen.

Unionens chefsjurist Martin Wästfält förklarar enligt tidningen att förbundet befann sig i ett svårt läge när krisuppgörelsen med SAS träffades.

– Vi hade att välja mellan att behålla medlemmarnas löner och anställningar eller att göra förändringar i pensionsvillkoren, säger han till Dagens Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.