SAS-planet vid gaten Foto: NBC 4 New York

SAS-plan slog av bit av vinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett SAS-plan slog av en bit av ena vingspetsen i en kollision med ett amerikanskt inrikesplan i New York.

Olyckan inträffade  på Newarkflygplatsen utanför New York, när planen strax efter varandra taxade ut till startbanan natten till torsdagen svensk tid.

När SAS-planet, en Airbus A330 med destination Oslo, skulle svänga slog vingen i stjärtpartiet på det andra planet, enligt NBC. Ingen av passagerarna skadades.

Olyckan utreds

Det amerikanska inrikesplanet, en Embraer 145, miste en bit av stjärtpartiet och fick bogseras tillbaka till terminalen. Flygbolaget United Expressjet uppgav att alla 31 passagerarna kunde lämna planet utan problem.

SAS-planet kunde rulla tillbaka till terminalen för egen maskin.

Elisabeth Manzi, presschef på flygbolaget  säger att krocken inträffade på väg från gaten till Newarkflygplatsens startbana.

– När planet rullar ut från gaten till startbanan, så har vårt flygplan på något sätt kommit i kontakt med ett annat flygplan med vingspetsen, förklarar hon.

– Det är inte så att man kör rakt på varandra och så pang. Utan här är det så att vingspetsarna på vårt flygplan har kommit i kontakt med det andra planet.

Skadan granskas

Efter vingkrocken åkte planet tillbaka till gaten.

– Just nu håller man på att titta på hur pass skadad delen är, alltså vingspetsen. Och den kan man montera av. Just nu jobbar man men det på flygplatsen. Vi vet inte när planet kan flyga vidare.

Enligt SAS var 242 passagerare plus ett barn under två år, och tio besättningsmän, ombord planet när olyckan inträffade.

– Alla fick gå av vid gaten. 71 av dem har åkt redan vidare till Köpenhamn, vi hade en avgång som gick strax efter så de kom iväg. De resterande 171, plus barnet, är kvar och väntar på besked om vad som händer, säger Elisabeth Manzi.

SAS ville först att de skulle åka vidare med det vingklippta planet, men meddelade senare att ingången ställts in och att passagerarna skulle bokas om till andra flyg.

Utreds

USA:s luftfartsmyndighet FAA utreder olyckan, som ledde till stopp för avgångar under minst en timme med förseningar som följd, rapporterar nyhetssajten nj.com.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.