SAS-strejk rycker närmare

Uppdaterad
Publicerad

SAS kommer i dag att fatta beslut om vilka flyg som måste ställas in om kabinpersonalens varslade strejk bryter ut klockan fem i morgon bitti.

Förhandlingar har pågått mellan par- terna hela natten och kommer att fortsätta senare i dag. HTF:s press- sekreterare Maria Mirsch säger att fackets förhandlare behöver någon tim- mes sömn efter nattens förhandlingar.

Inrikesflyget kommer att stå helt stilla och även stora delar av Europa- trafiken om HTF:s varslade strejk som omfattar 800 kabinanställda blir ett faktum.

Ett undantag i Europatrafiken är flyg till London City som flygs av personal från Transwede.

”Existentiell kris”

Mats Jansson, koncernchef på SAS säger till Dagens Industri att det som nu händer är att likna vid en existentiell kris för bolaget och att han är bestört över att SAS är på väg in i den tredje strejken, sedan han tillträdde som vd för fem månader sedan.

Enligt honom har det utvecklats en strejkkultur inom SAS.

-Vi och Alitalia ligger i topp i strejkligan i Europa. Vi som jobbar i SAS måste inse att vi är i konsumentbranschen, att vi är till för kunderna och inte tvärtom, säger Mats Jansson till tidningen.

Med adress till facken säger Mats Jansson att SAS agerar på en marknad med fri konkurrens och att man inte kan drömma sig tillbaka.

-HTF tar ett tungt ansvar när man ställer ett flygbolag på marken, säger han.

Oroliga passagerare

En del passagerare har hört av sig i går kväll.

-Vi gör allt vad vi kan för att hjälpa dem. Vi har kallat in extrapersonal och folk jobbar övertid, säger Ulrika Fager, pressansvarig för SAS Sverige.

Det är oklart om förhandlingarna sker direkt mellan SAS och HTF eller med medlarnas hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.