Arkivbild. Elever på Rinkebyskolan. Foto: TT

Satsning på skolor i utanförskapsområden uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Den förra regeringens satsning på förstelärare i utanförskapsområden har blivit en besvikelse på flera håll. I till exempel Malmö är det en enda skola, Rosengårdsskolan, som fått de extrapengar som det handlar om.

Rosengårdsskolan är ett exempel på den segregerade skolan i Malmö. Alla barn har ett annat modersmål än svenska.

Saif Qasim som går i tvåan berättar att han mest talar arabiska hemma, men att han också pratar svenska med sin pappa som behöver öva. Saif har förstått hur viktigt det är med utbildning och skola och svarar mycket precist på frågan hur det går.

– Bra!

”Som en kalldusch”

Den förra regeringens satsning på förstelärare blev en besvikelse i Malmö. Kommunen hade räknat med att få statliga extrapengar till uppemot 40 förstelärare. Men det blev bara fem.

Det var bara Rosengårdsskolan som fick de 5.000 kronor per månad och lärare som det handlar om.

– Malmö är den kanske mest segregerade staden i Sverige med skolor som har stora sociala utmaningar. Och att bara en skola av 70 fick bidraget speglar ju inte den verkligheten. Det kom som en kalldusch, säger grundskoledirektören Anders Malmquist.

”Behöver de bästa”

Reformen med förstelärare syftar till att höja undervisningens kvalitet – både genom undervisningen och genom att locka de bästa lärarna. Rosengårdsskolans förstelärare och skolledning möts regelbundet för att diskutera hur man ska lyfta resultaten, som är långt ifrån bra.

– Ska vi kompensera barnen som vårt uppdrag ju innebär så behöver vi ha de vassaste lärarna, säger rektor Lise-lott Nilsson. De behöver både kunna och vilja jobba med förändring och utveckling.

Fakta: Förstelärare

Satsningen på karriärtjänster med förstelärare i utanförskapsområden drogs igång av den förra regeringen. Skolverket har i första omgången beviljat bidrag för 155 förstelärare vid 36 skolor, totalt närmare 15 miljoner kronor.

I till exempel Göteborg har 15 skolor och skolenheter fått del av pengarna.

Men Malmö blev nästan utan. När förordningen var klar hade regeringen angett vilka särskilda statistikområden som skulle gälla och alla skolor utom en, Rosengårdsskolan, låg utanför dessa områden. Och därmed kan Skolverket inte bevilja bidragen.

Också i Kristianstad blev man besviken. Där hamnade bara 1 av 3 skolor inom de områden som angetts i de särskilda statistikområdena.

Södertälje har inte heller kunnat ta del av pengarna. Men där beror det istället på att kommunen inte först har utsett de karriärtjänster som ingår i den ”vanliga” satsningen på förstelärare. Först då den kvoten är fylld kan en kommun ta del av pengarna som är riktade mot just utanförskapsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.