MP vill säga upp avtalet, flera S-riksdagsledamöter och, bland andra, ungdomsförbundet SSU har samma krav. Foto: TT

Saudiavtalet utmaning för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget om Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien hårdnar. Miljöpartiets riksdagsgrupp är mycket klar över att avtalet måste brytas och frågan kan hota regeringen.

– Det står i strid med allt, både vad Miljöpartiet står för och även regeringsdeklarationen säger tydligt att vi ska en feministiskt utrikespolitik, där vi bedriver fredarbete och vi ska stå upp för en politik för global utveckling där handel hjälper länder att utveckla framtiden, inte låta in dem i militära konflikter, säger riksdagsledamoten Carl Schlyter i Aktuellt.

Han betonar flera gånger att han är helt säker på att Socialdemokraterna kommer att stoppa förlängningen av avtalet med Saudiarabien.

Saudiavtalet

–Jag ser Socialdemokraternas eget kongressbeslut, att Sveriges vapenexportregler säger att vi inte kan exportera till de länderna, och dessutom EU:s och FN:s nya vapenexportregler, alla säger att det här är oförenligt.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet säger regeringssamarbetet nu ställs på sin spets.  Han tillägger att det redan finns en stark kritik inom MP mot de eftergifter partiet tvingats gå med på i regeringen.

MP helt överens

Carl Schlyter säger Miljöpartiets 25 riksdagsledamöter är ense om att det inte är läge för kompromisser.

– Vi är totalt eniga, jag har inte fått en enda reaktion på den här frågan som skulle säga någonting annat än att det här måste avbrytas.

Förutom att Miljöpartiet generellt är emot vapenexport är partiet särskilt kritiskt till ett land som Saudiarabien.

–  Vi har en hård diktatur som har en apartheidliknande behandling av kvinnor. Där fackföreningar är förbjudna, där politiska partier är förbjudna, där andra religioner är förbjudna, alltså ett grovt förtryck av mänskliga rättigheter.

Statsminister Stefan Löfven har hittills bara sagt att regeringen vill förhandla om avtalet och att frågan bereds i regeringskansliet. Om regeringen inte säger upp avtalet före den 15 maj förlängs det i fem år till.

Förutom MP har också flera S-riksdagsledamöter och, bland andra, ungdomsförbundet SSU har samma krav.

Sveriges tur kalla

Enligt uppgift till TT hålls årliga möten mellan företrädare för Sverige och Saudiarabien för att stämma av aktuella frågor om avtalet. I år är det Sveriges tur att vara värd, men ingen kallelse har gått ut än. Hur det blir med det sägs bero på vad regeringen bestämmer sig för att göra. Regeringen uppges sikta på beslut före slutet av mars.

När S verkställande utskott (VU) har möte torsdag och fredag verkar Saudiavtalet komma upp som en fråga.

– Jag har läst avtalet noga och jag har det här i väskan. Jag har en bestämd uppfattning om det men det ska jag redogöra för inför VU, sade riksdagsledamoten Veronica Palm, när hon kom till VU-mötet.

Stefan Löfven ville inte kommentera. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var fåordig om kraven från MP:s riksdagsledamöter. Men SVT:s politiske kommentator Margit Silberstein tror att Miljöpartiets linje kommer att vinna.

– Stefan Löfven kan ju skylla på Miljöpartiet, att det är deras fel att han inte kunde driva igenom sin vilja, men att han gjorde vad han kunde.

Fakta: Saudiavtalet

* Den dåvarande socialdemokratiska regeringen slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen.

* Om inte avtalet sägs upp skriftligen senast den 15 maj i år förlängs avtalet i ytterligare fem år.

* Avtalet är omfattande och reglerar försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.

* Den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjade att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.

* Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå i samband med affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet