Curt Linusson, medlem iSvenskarnas parti Foto: Scanpix

SD manar högerextremist att avstå fullmäktigeplats

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna uppmanar högerextremisten Curt Linusson att inte ta sin plats i Lidköpings kommunfullmäktige.

– Han företräder inte vårt parti på något sätt. Det är klart obehagligt, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen till SVT.

Nästa vecka tar Linusson plats i Lidköpings fullmäktige efter att Sverigedemokraten Christian Wallin flyttat från kommunen och hans fullmäktigeplats blivit tom.

Curt Linusson, som tidigare dömts till fängelse för hets mot folkgrupp när han bar hakkors i samband med en demonstration 2004, har varit aktiv i bland annat Nationalsocialistisk front. I en intervju med Sveriges Radio kallar han sig nationalist och Adolf Hitler för en ”historisk person”.

Politisk vilde

Curt Linusson kommer att vara politisk vilde och han kommer in i fullmäktige eftersom hans namn skrivits flest gånger på SD-valsedlar och det inte finns någon ersättare till Christian Wallin.

– Det är extremt olyckligt att en person som företräder helt andra åsikter kommer in på SD:s mandat, säger Martin Kinnunen.

Partiet har dock inte varit och kommer inte att ta kontakt med Curt Linusson.

– Han är nog väldigt införstådd med att partiet anser att han borde lämna sitt uppdrag, säger Martin Kinnunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.