SD-ledamot försvarar polisens register

Uppdaterad
Publicerad

En riksdagsledamot från SD försvarar polisens register över romer. Men enligt partiet ät det oklart vad han menar.

Som ett inlägg i debatten om det hårt kritiserade registret där Skånepolisen kartlagt 4.000 romer går riksdagsledamoten Thoralf Alfsson ut i ett blogginlägg och försvarar polisens register.

Om polisen ska bli effektiv ”får vi nog tyvärr acceptera att polismyndigheten registrerar personer efter vissa typer av grupptillhörighet, även om en av dessa faktorer kan handla om utländsk bakgrund”, skriver Alfsson.

Polisens romregister

Ask bad om ursäkt

Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, säger till SVT Nyheter att blogginlägget är svårt att kommentera och att han själv inte har hunnit talat med Alfsson.

– Kärnfrågan är om Alfsson utgår från register som vilar på etnisk grund. I så fall är det olagligt. Men det har ju inte bevisats att polisens register är olagliga, säger Kinnunen.

På onsdagen gick justitieminister Beatrice Ask ut i Sveriges Television och bad Sveriges romer om ursäkt

– Här har man kartlagt hela släkter av en viss etnicitet på ett sätt som är långt ifrån polisutredningar – det är upprörande, sa Beatrice Ask och tillade att en internutredning nu har tillsatts.

Avvvaktar att kommentera

Men inte heller här anser Sverigedemokraterna att Alfssons inlägg är problematiskt, utan meddelar att man inväntar internutredningen.

På sin blogg frågar sig Thoralf Alfsson: ”Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?”

Inte heller den formuleringen tycker Martin Kinnunen är något att ta avstånd från.

– Vi vill avvakta tills det klarnar om Alfsson försvarar ett illegalt register i sin blogg eller om han avser en laglig registrering av kriminella, säger Kinnunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet