Foto: TT

SD: Regeringens politik ”en skattechock”

Uppdaterad
Publicerad

Liksom Alliansen presenterade i dag Sverigedemokraterna sin budgetmotion. Den innehöll, som väntat, stora nedskärningar på kostnader för invandring. Enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt finns också satsningar på småföretag.

Oscar Sjöstedt inledde SD:s presskonferens med att belysa skillnaderna i Sverigedemokraternas budgetmotion om regeringens budgetproposition.

Han pekar ut höjd skatt för äldre över 65 år på arbetsmarknaden, nedtrappning av jobbskatteavdraget och utökad statlig skatt som skatter som försvårar för arbetsmarknaden.

– Det är en skattechock. Det är sådana saker som regeringen gör som vi definitivt inte ställer oss bakom, säger Sjöstedt.

Det är sedan tidigare känt att SD vill att skillnaden i hur löntagare och pensionärer beskattas helt ska tas bort. Det beräknas kosta 11 miljarder kronor.

Vill behålla kärnkraften

Sverigedemokraterna är också starkt emot planerna att höja skatterna på kärnkraft och ambitionen att på sikt avveckla kärnkraften.

– Det hotar alla jobb inom den svenska industrisektorn. Det ställer vi oss givetvis inte bakom, säger Sjöstedt.

Man vänder sig också mot ett förminskande av rut-avdraget och höjd tobaksskatt på snus.

Satsning på försvar och rättsväsende

– Det säkerhetspolitiska läget har förändrats och är mycket allvarligare nu, säger SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson vid presskonferensen.

Återinförd värnplikt, utökade materiella resurser till försvaret och stärkt försvar av Gotland är några av SD:s förslag inom försvarspolitiken.

Man vill även satsa inom kriminalpolitiken och rikta mer pengar till polisen, ge fler rättigheter till rättsväsendet och stärkt skadestånd till brottsoffer.

Ska finansieras av minskad invandiring

Sverigedemokraterna har markant högre budgetutrymme än andra partier – 300 miljarder kronor för hela mandatperioden. Av detta tror sig partiet kunna ta in 187 miljarder genom att minska invandringen.

– Man ska komma ihåg att de nya prognoser från Migrationsverket som kommer enbart handlar om flyktinginvandring. Sedan tillkommer anhöriginvandring som vi inte riktigt vet hur stor den kommer att bli, säger Oscar Sjöstedt.

När SD räknar fram hur mycket minskad invandring skulle minska statens utgifter, utgår man från att asyl- och anhöriginvandringen ska minska med 90 procent. Men första året blir det inte full effekt, endast 45 procent, vilket med SD:s beräkningssätt skulle ge minskade invandringskostnader med 14,7 miljarder kronor 2015.

Pengar mot ebola

Mattias Karlsson lyfter fram att Sverigedemokraterna hellre vill satsa biståndspengar på att ge humanitär hjälp på plats i utlandet, totalt 13 miljarder kronor, genom stöd till olika internationella organisationer.

– Dä kan vi hjälpa väldigt många fler männsikor för betydligt mindre pengar, säger Karlsson.

SD vill även använda 600 miljoner kronor till kampen mot ebola i Västafrika.

Helhetsbedömning avgör budgetröster

När riksdagen röstar om budgeten i december kommer slutstriden att stå mellan regeringens och Allianspartiernas alternativ. SD har sagt att man då ska stödja det alternativ som är minst skadligt för Sverige. Och det kommer inte enbart att handla om invandring, enligt Sjöstedt.

– Vi kommer ju att behöva analysera Alliansens budget i detalj och sedan får vi ta ställning och det blir alltså en helhetsbedömning. Det blir ingen enskild fråga som vi bryter ut och säger att det här kommer att vara avgörande utan det blir en helhetsbedömning.

Mattias Karlsson ger en känga åt Alliansens budgetmotion, som inte innehöll några tabeller för olika utgiftsområden. Det gör det omöjligt att jämföra regeringens och Alliansens alternativ, anser han.

– Vi är öppna för att rösta för ett sådant förslag. Men det kan jag inte svara på i dag, säger Karlsson.

Besked kan dröja till mållinjen

Karlsson kan inte heller säga huruvida SD kommer att ge besked i budgetfrågan när finansutskottet tar ställning i frågan i slutet av november.Beskedet kan dröja ända fram till att riksdagen ska besluta om budgeten den 3 december.

Enligt Mattias Karlsson så har partiet inte beslutat när man ska ta ställning. Först ska de båda budgetalternativen analyseras av riksdagsgruppen, sedan ska slutsatserna presenteras och förankras hos partistyrelsen och partidistriktens ledningar.

– Innan vi fattar ett definitivt beslut så måste vi lyssna av stämningarna i partiet, säger Karlsson.

– Det väljarna förväntar sig av oss är att vi får igenom så mycket som möjligt av vår politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.