Ungdomsförbundet: ”Fel att låta Almqvist gå”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson och partiledningens beslut att frånta Erik Almqvist hans politiska uppdrag kritiseras nu av Sverigedemokratisk Ungdom (SDU).

”Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev”, skriver Gustav Kasselstrand, ordförande, och William Hahne, vice ordförande i SDU på DN Debatt.

Vidare skriver Kasselstrand och Hahne att det skulle vara en stor förlust för partiet om Almqvist skulle tvingas lämna sin riksdagsplats.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

”Nu uppmanar vi alla i partiet att stötta en vän och kollega även i svåra tider, snarare än att låta media agera självutnämnda domare.”, skriver de.

SD-ledaren Jimmie Åkesson reagerar starkt på SDU:s utspel.

– Det är helt fel av SDU. Nu måste vi hålla ihop partiet, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Åkesson fortsätter:

– Jag tycker att det är djupt beklagligt att vi inte gemensamt kan stå enade kring den här frågan. Det här är inte partiledningens beslut enbart. Det sade Almqvist också i går. Det här är också hans eget beslut och partiledningen hade inte behövt uppmana honom att göra det här, han hade gjort det i alla fall. Det har SDU missat.

Kritisk mot partiledningen

När SVT Nyheter ringer upp Kasselstrand för en kommentar vill han inte kommentera utspelet ytterligare utan hänvisar till debattartikeln.

Men till TT uttrycker Gustav Kasselstrand kritik mot partiledningen.

– Jag tycker att Erik Almqvists djupa ånger och uppriktiga ursäkt skulle kunna vara tillräckligt, säger Kasselstrand till TT.

Rent principiellt tycker han att det är rätt att ha en hård linje mot personer som yttrar sig negativt för partiet.

– Men om den linjen leder till att partiets ekonomiskpolitiske talesperson sparkas från sin post och uppmanas lämna sin riksdagsplats, då finns det anledning att se över det här. Det var nog inte syftet med policyn, säger Kasselstrand, som tycker att kraftiga reprimander är bättre än uteslutningar av partimedlemmar.

Delade åsikter

Trots kritiken från ungdomsförbundet så är stödet för Jimmie Åkesson fortsatt starkt. Ola Svensson, ordförande för Sverigedemokraterna i Blekinge tycker att Åkesson agerade rätt och tar starkt avstånd från Ekeroth och Almqvist agerande.

– Jag tycker att det var omdömeslöst agerat av båda två, säger han till Blekingenytt.

Men alla delar inte Svenssons åsikt. Tomas Fredriksson, gruppledare för partiet i Olofström tycker att partiledningen agerat för hårt.

– Allt är uppförstorat. Det är inte så konstigt att man uttrycker sig så här i en pressad situation och efter att man festat till fyra på morgonen, säger han till Blekingenytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet