Se upp för ”hen” i riksdagen

Publicerad

”Använd inte hen”. Det rådet får den som arbetar vid riksdagen i månadens språkbrev.

Det omtvistade pronomenet ”hen” är ”väldigt praktiskt” och ”smart”. Det tycker i alla fall Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) som nyligen introducerade ordet i riksdagens kammare.

”Målet är att varje individ ska få det stöd hen behöver för att så snabbt som möjligt lära sig svenska”, sade hon vid en interpellationsdebatt för en månad sedan.

Debatten kring hen

Men den som arbetar i riksdagen bör se upp innan den slänger sig med det könsneutrala ordet. ”Använd inte hen” skriver Riksdagsförvaltningen i marsnumret av riksdagens språkbrev.

Frågan har beretts med riksdagsdirektören och diskuterats av talmannen och riksdagens gruppledare, skriver tidningen Ottar.

Det ska vara fritt från hen i ”styrdokument, mötesprotokoll, rapporter, pm, upphandlingstexter, årsredovisningar, informationsmaterial, webbplatsen, intranätet och externa brev”.

Riksdagsledamöterna får däremot använda hen hur de vill i politiska texter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet