Foto: TT

September slog globalt värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden var den varmaste månaden sedan 1880, globalt sett. Även i Sverige var det varmare än normalt. – Men det finns stora risker med den ökade medeltemperaturen, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Den amerikanska vädermyndigheten NOAA har mätt medeltemperaturen på land och i vatten och kommit fram till att september 2014 har varit den varmaste månaden globalt sett, sedan man började mäta temperatur 1880.

Medeltemperaturen i september var 15,72 grader, vilket är 0,72 grader varmare än 1900-talets genomsnitt. Medeltemperaturen i vattnet var 0,66 grader varmare än 1900-talets medeltemperatur.

Varmare i de flesta länder

Förutom ett undantag i februari har varje månad det här året varit bland topp fyra när det gäller värmerekord, enligt vädermyndigheten.

I de flesta länderna var det varmare än normalt förra månaden, utom i centrala Ryssland, några områden i östra och norra Kanada och en liten region i Namibia.

Varmare även i Sverige

Rekordvarmt var det i nordvästra Afrika, sydöstra Sydamerika, sydvästra Australien, delar av Mellanöstern och sydöstra Asien. Även i Europa var det varmare än normalt i flera länder, bland annat Norge, Finland och Sverige.

Vad får värmen för konsekvenser?

– Generellt sett räknar vi med torrare där det redan är torrt och blötare där det redan är blött. Det finns stora risker med att det blir varmare, till exempel översvämningar, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.