Foto: SVT

”Ser ett demokratiproblem med nedläggningen”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet i veckan om att TV4 lägger ner alla sina lokala nyhetssändningar skapade en storm av reaktioner och protester.

Casten Almqvist, vd för TV4-gruppen och Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten, möttes i en debatt i Agenda. 

– Den lokala journalistiken har varit en väldigt central del i kanalens historia. Vi skulle inte kunna stå här och säga att vi är en del av Sverige utan den framgång de lokal stationerna har varit, men när vi tittar framåt ser vi att vi måste göra helt nya och tuffa prioriteringar, sade Casten Almqvist.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Sven-Erik Österberg säger att han är besviken på TV4:s beslut.   

– Det här är trista beslut. Om vi till exempel tittar på Luleå så kan vi se att när det försvinner en regional aktör som TV4 så vet vi att det också påverkar de andra aktörerna som finns kvar. Det behövs också konkurrens inom media.

– Jag ser också demokratiska problem med detta.   

TV4:s nyhetschefer sågar nedläggning

”Ett allvarlig strategiskt felbeslut”. Så beskriver nyhetscheferna vid TV4:s lokala redaktioner i dag beslutet från ledningen om att lägga ner de lokala nyhetssändningarna, i ett öppet brev.

De 15 nyhetschefer som undertecknat brevet anser att beslutet bara handlar om pengar och att lokalnyheterna är det som skiljer TV4 från andra underhållningskanaler.

”De lokala röster som i framtiden kommer att höras av TV4-tittaren blir Bonde söker fru, Gladiatorerna och Så mycket bättre”, skriver nyhetscheferna.

TV4:s ledning har tidigare sagt att anledningen till nedläggningen är att bland annat omfördela resurser och satsa digitalt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV4 lägger ned lokalredaktioner

Mer i ämnet