Foto: TT

Sex i sömnen inte våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friar en våldtäktsanklagad man som hävdar att han sov när han hade sex med en kvinna. Hovrätten river därmed upp tingsrättens beslut.

Mannen och kvinnan ska ha haft kontakt via olika chattforum tidigare i våras, och bestämt sig för att träffats i kvinnans bostad. Där såg de på en film och eftersom kvinnan bodde närmare mannens arbetsplats kom de överens om att han skulle sova över.

De ska inte ha haft någon fysisk kontakt innan de la sig i samma säng under var sitt täcke. Ingen av parterna uppger att det skulle ha förekommit sexuella anspelningar innan sömnen, men under natten ska kvinnan ha vaknat av att mannen haft sex med henne.

Hävdade att han sov

I rätten hävdade mannen att han sov under akten och fick stöd av en sömnforskare som menade att det mannen sa teoretiskt sett kunde stämma. Trots det dömde Östersunds tingsrätt mannen till två års fängelse och krävde att han betalade 120.000 kronor i skadestånd till kvinnan, skriver Dagens Juridik.

När fallet överklagades till hovrätten och ännu en sömnexpert bedömde att mannen mycket väl kunde tala sanning om att han sov under samlaget revs domen från tingsrätten upp.

Kan vara drabbad av sexsomni

Sömnexperterna talade under rättegången om att mannen kunde lida av sexsomni, som kännetecknas av att sexuella aktiviteter kan ske under djup sömn. Sexsomni anses vara en sömnstörning liknande sömngång och kan vara ärftligt. Den våldtäktsanklagade mannens mamma hade under rättegången vittnat om att sömnstörningar förekommer i familjen.  

Hovrätten menar att det är möjligt att 26-åringen inte varit medveten om sitt handlande och eftersom åklagaren inte kan motbevisa experternas utlåtanden anses han inte ha begått gärningen med uppsåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.