Det klassiska julbordet håller ställningarna. Foto: Scanpix

Sillen delar blocken

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av oss har bestämda uppfattningar om vad som måste ingå på julbordet. Men finns det några skillnader i julmatsvanor beroende på hur du röstar?

Den frågan har Demoskop försökt besvara, när de frågat över 1.000 väljare om vilken som är favoriträtten på julbordet.

Alla vänsterpartister firar jul

Bland sympatisörerna till alla partier finns det några få som inte firar jul. Utom bland vänsterpartisterna – 100 % av dessa firar jul.

De sticker ut också genom sin kärlek till ålen. Åtta procent av vänsterpartisterna föredrar den något kontroversiella ålen på julbordet, totalt är den siffran bara två procent.

Sillen delar blocken

Den maträtt där skillnaden är störst mellan blocken är sillen. Hela femton procent av de borgerliga väljarna håller sillen högst bland julrätterna. Bland de rödgröna väljarna är det bara nio procent.

Centerpartister hyser en särskild passion för sill. Mer än var femte centerväljare har den som favoriträtt och de är i särklass mest benägna att lägga in den själva. 64 procent av centerpartisterna kommer göra hemlagad sill till julen.

Miljöpartister mest alternativa

Klassikern julskinka hålls högst av alla väljare utom miljöpartister. Totalt har mer än var tredje svarat att julskinka är favoriträtten. Särskilt populär är den bland sverigedemokrater (43%).

Hos miljöpartister är det istället svarsalternativet ”annat” som är mest populärt.

Sverigedemokraterna sticker i övrigt ut med sin förkärlek för köttbullar. Totalt tycker fyra procent att köttbullarna är viktigast på julbordet, medan var sjunde SD-väljare har dem som favoriter.

Risgrynsgröten helig för kristdemokrater

Var femte väljare kommer att strunta i risgrynsgröten i år. Men i de kristdemokratiska hemmen är det bara sex procent som kan tänka sig avstå den.

Sammantaget visar sig skillnaderna mellan de olika partiernas sympatisörer vara relativt små och klassikerna håller ställningarna. Solklar favorit överlag är julskinkan, med sillen och Janssons frestelse på delad andraplats.

Janssons är allra populärast bland folk- och centerpartister. Ungefär var sjunde av dessa väljare tycker ansjovispajen är viktigast på julbordet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.