Silvia: Min pappa var inte aktiv nazist

Uppdaterad
Publicerad

Inget tyder på att drottning Silvias pappa Walter Sommerlath var aktiv nazist, visar en utredning som drottningen varit inblandad i. 1939 träffade Walter Sommerlath en uppgörelse med en judisk affärsman som gjorde det möjligt för denne att emigrera till Brasilien.

Efter avslöjanden om Walter Sommerlaths medlemskap i nazistpartiet tidigare i år aviserade drottning Silvia en egen utredning om familjens band till nationalsocialismen. Nu är den färdig och både medlemskapet i nazistpartiet och affärsuppgörelsen med den judiske affärsmannen Efim Wechsler kommer som en överraskning för drottningen.

-Allt detta har kommit som en fullständig nyhet för mig och mina bröder. Vår far berättade aldrig något om den här tiden och vi barn frågade inte heller, säger drottningen till Göteborgs-Posten.

Urtypen för partimedlem

Både kopplingen till nazisterna och företagsaffären skulle kunna vara mycket besvärande för drottningen och hennes familj, men förre riksantikvarien Erik Norberg, som deltagit i utredningen, anser inte att så är fallet.

-Walter Sommerlath var urtypen för de som gick med i partiet, en affärsman i Sao Paolo som också var med i tyska kulturföreningar. Men det är viktigt att säga att det inte finns något vittnesbörd om att kan skulle ha varit en aktiv partimedlem. Han finns inte med i brasilianska hemliga polisens arkiv och ingen av de brasilianska historiker som studerat tyskarna under den här tiden har sett hans namn, säger Erik Norberg till TT.

Tillhörde de goda

Affärsuppgörelsen innebar att Walter Sommerlath bytte en del i en brasiliansk kaffeplantage och tre tomter mot Wechslers fabrik i Tyskland. Under andra halvan av 1930-talet blev det allt svårare för judar att äga egendom och affärsföretag i Tyskland och det finns hur många exempel som helst där tyskar utnyttjat situationen.

-Det finns forskning som visar att ungefär 80 procent skodde sig och betalade så lite som möjligt. Men sedan fanns det kanske 20 procent som verkligen gjorde rätt för sig, säger Erik Norberg som placerar Sommerlath i den ”goda” femtedelen.

Sista minuten

Han påpekar att Walter Sommerlath faktiskt gjorde sig skyldig till en kriminell handling när han hjälpte Efim Wechsler att runda den nazistiska lagstiftningen. För Wechslers del innebar affären att han som markägare fick inresetillstånd till Brasilien och kunde lämna Tyskland bara ett knappt halvår före krigsutbrottet.

Hela undersökningen finns på hovets hemsida.

TT

Fakta: Walther Sommerlath

• Drottning Silvias far Walther Sommerlath föddes 1901.

• Han flyttade 1919 till Brasilien.

• Gifte sig med drottning Silvias mor, Alice de Toledo, 1925.

• Gick med i nazistpartiet 1934, visar partiets register. Han fick medlemsnummer 3 592 030.

• Flyttade till Tyskland 1937 och drev snart en verkstadsindustri som från 1940 gick över till krigsmaterieltillverkning.

• Silvia föddes 1943.

• Familjen tog sig 1947 tillbaka till moderns hemland Brasilien och Sommerlath arbetade för det svenska företaget Uddeholm.

• Silvia gifte sig med kung Carl Gustaf 1976.

• Walther Sommerlath gick bort i oktober 1990.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.