Foto: TT

Sista flyttfåglarna lämnar landet

Uppdaterad
Publicerad

Många har redan flaxat härifrån. Men ännu fler flyttfåglar väntas susa förbi Falsterbos fågelstation och lämna landet för varmare breddgrader.

– Just nu är det till exempel bergfink, björktrast, fjällvråk och stare, säger föreståndaren Lennart Karlsson.

Fågelflytten söderut började redan efter midsommar och pågår normalt i ungefär fem månader. Men flyttningen toppade i månadsskiftet mellan september och oktober.

– Nu ebbar det ut så sakteliga. Men fram till den 20 november är det lönt att räkna. Sedan börjar det bli tomt, säger Karlsson.

”Kolossalt många”

Sveriges minsta fågel – kungsfågeln – har skymtats mycket under räkningen.

– Det har varit kolossalt många kungsfåglar i år. Det beror nog på att förra vintern var mild med hög överlevnad. Sedan har det producerats massor med ungar, säger Karlsson.

Sällsynt fågel skådad

De flesta passerar just Sveriges sydvästspets, Falsterbo, för att undvika en flygfärd över okända eller farliga områden. Kustremsan känns tryggare än Östersjön för de totalt omkring två miljoner fåglarna som räknas i Falsterbo varje år.

– I år har vi redan nått den siffran. Men det är ju en hel månad kvar, säger Karlsson.

En sällsynt fågelart har också skådats när de flugit söderut, faktiskt något av en sibirisk raritet.

– Kungsfågelsångaren. Vi har faktiskt ringmärkt två stycken i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.