Thomas Flodin, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: SVT

Självdiagnoserna här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Överläkare Thomas Flodin gästade Gomorron Sverige för att diskutera självdiagnostik och kronisk borrelia.

– Jag tror att självdiagnostisering på internet är ett fenomen som har kommit för att stanna. Internet är ju en kunskapkälla för många, även patienter som söker svar, säger Thomas Flodin, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande i Läkarförbundets etiska råd.

Han beskriver dagens patienter som mer välinformerade än tidigare, vilket han främst upplever vara en fördel för både patient och läkare, men poängterar att inte all information på internet går att lita på.

”Risk att missa symptom”

– Det viktiga är att man inte bara nöjer sig med den information man hittar själv, utan att man också kontaktar den vanliga sjukvården för att diskutera det man hittat, säger han.

Bristen på kvalitetssäkring på internet gör att den information man hittar kan komma från mycket seriösa källor eller grunda sig i helt oseriösa spekulationer.

Thomas Flodin menar att en av riskerna med att enbart förlita sig på internet är att man kanske ignorerar symptom man har, i tron att man drabbats av någon annan sjukdom.

”Medicinen måste vara ödmjuk inför ny kunskap”

När det gäller diskussionen om kronisk borrelia menar han att man inom den traditionella medicinen fortfarande är skeptisk till diagnosen, men att läkarkåren bör vara ödmjuk inför ny kunskap.

– Det är viktigt att man fortsätter forska om sjukdomen och skaffar sig ny kunskap. Den vanliga skolmedicinens kännetecken är att man omprövar gammal kunskap och tar till sig ny.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.