Foto: TT/Grafik: Måns Bååth

Självmordshoten mot myndigheter ökar

Publicerad

Många myndigheter får ta emot självmordshot från desperata människor. Till Kronofogden har antalet skuldsatta som hör av sig och säger att de ska ta livet av sig ökat markant de senaste tio åren. Förra året rapporterade personalen om fler än 140 fall.

Långa köer hos försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det behöver inte vara mycket som gör att man plötsligt inte kan betala räkningarna. På föreningen för överskuldsatta i Göteborg ser man ofta vilken desperation det leder till.

– Många har haft problem i flera år innan man söker sig hit och försökt att sälja allt för att göra sig av med skulderna. Även sina vigselringar, säger Lisbeth Persson som är ordförande i föreningen Insolvens Väst.

Till Försäkringskassan hörde förra året 416 personer av sig och hotade med att ta sitt liv och personalen på Kronofogdemyndigheten har rapporterat om en markant ökning av antalet hot de senaste tio åren. Då var det 49 fall, förra året 145.

– Att det skulle gå så här långt att kunden hotar med att ta sitt liv, då har vi verkligen kommit till en ytterlighet i sammanhanget, säger Mats Kajler som är säkerhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Men att Kronofogden skulle ha blivit hårdare i sin bedömning och att självmordshoten därför ökat de senaste tio åren tror man inte på myndigheten.

– Nej, det tror jag inte har ändrats. Det beror nog på andra yttre omständigheter i så fall, men vill inte spekulera i det, säger Mats Kajler.

På föreningen Insolvens Väst tycker man att samhället blivit kallare.

– Det är en attityd som säger att folk får skylla sig själva. Jag saknar ordet solidaritet, säger Lisbeth Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.