Foto: SVT

Sjöstedt attackerade Åkessons lön

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons lön blev ett hett ämne vid kvällens partiledardebatt.

När frågan om det femtejobbskatteavdraget kom upp drabbade Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson samman rejält. Jonas Sjöstedt använde sig av Jimmie Åkessons lön för att visa vem han menar tjänar på reformen.

– Jimmie Åkesson tjänar 96.000 kronor i månaden, du genomför nu ett femte jobbskatteavdrag som du får ut dubbelt så mycket för som den som sitter i kassan på Konsum.

Partiledardebatt oktober 2013

Sjöstedt kallade Sverigedeomkraternas politik ”ynklig”.

– När pengarna inte räcker till välfärden eftersom du har varit med och sänkt skatterna tillsammans med de här, då säger du att det är invandrarnas och flyktingarnas fel. Jag tycker att det är en ynklig politik.

”Ingen höginkomsttagarpolitik”

Men Jimmie Åkesson protesterade och menade att SD:s politik tvärtom gynnar låginkomsttagare.

– Om du tittar i vår budget kan du se att nästan 80 procent av våra satsningar riktar sig till den halvan av befolkningen som tjänar allra minst, kvinnor och äldre. Det är inte alls någon höginkomsttagarpolitik. Det riktar sig till polisen eller målaren som får lite mer över i plånboken.

Sjöstedt visade att han inte tänkte släppa liknelsen med Åkessons lön.

– Du läger tolv miljarder på ett femte jobbskatteavdrag, du får ut dubbelt så mycket som den som är lågavlönad.

Jimmie Åkesson menade att det inte bara var han som tjänade en hel del.

– Visst det är jätteintressant att stå här och prata om vad jag tjänar, själv tjänar du inte så lite heller, jag tycker att det är fullständigt irrelevant i den här debatten.

Han kallade pratet om hans lön för ”helt oitressant”.

– Inte alls! Din politik gynnar konsekvent dem som tjänar allra mest. Du tjänar mer än en miljon kronor om året varför ska du ha mer sänkt skatt än hon som sitter i kassan? undrade Sjöstedt.

– Min politik gynnar till 80 procent den halvan som tjänar minst, kontrade åter Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet