Sjuka tvingas övernatta på akuten

Publicerad

Patienternas säkerhet hotas när personalen stressar för att ta hand om de svårast sjuka.

Akuterna i landet är bemannade, men de riktigt sjuka patienterna kan tvingas övernatta på en brits i en akutkorridor när det saknas vanliga vårdplatser.

– Nu är det konstant så att vi har drygt ett tiotal som väntar vårdplats och inte får det. Och då ligger de, ibland ett dygn och väntar vårdplats, säger Sofia Magnusson, sjuksköterska vid akutmottagningen på Södersjukhuset (Sös) i Stockholm.

Pressad personal

TT har pratat med akutsjukhus och vårdfolk på tio orter i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. Akut sjuka får fortfarande snabb vård, men av hårt pressad personal.

– Läget är väldigt skört. Personal har sålt semesterveckor och ordinarie personal har fått gå in och ta pass som vi inte lyckats täcka och tvingas hoppa in vid minsta sjukdom, säger Lisa Östling, avdelningschef på akutkliniken vid Falu lasarett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.