Sjukhussal. Foto Scanpix Foto: Scanpix

Sjukhus slarvar med städningen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusen slarvar med städningen och följer inte de nya riktlinjerna för vården.

Av landets 53 största sjukhus är det bara två som lever upp till kravet om att toaletter ska städas minst två gånger om dagen, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Och knappt hälften städar vårdsalarna varje dag.

Enligt tidningen är städfrekvensen på sjukhusen låg jämfört med hur det är på allmänna toaletter på flygplatser och hamburgerrestauranger.

Sju klarar kraven

Enligt de riktlinjer som finns för vården ska sjukhus städas varje dag, och toaletter minst två gånger om dagen,  men det är alltså långt ifrån alla sjukhus som lever upp till. Endast sju av de undersökta sjukhusen klarar städkraven.

Vissa landsting desinficerar toaletter mellan städningarna för att hindra smitta.

– Man tror att bara för att vi spritar av så är det avdödat för alltid men så är det inte. Det räcker att en människa sitter på toalettstolen så är desinfektionen borta. I stället borde man bli bättre på handhygien, säger Camilla Artinger, hygiensjuksköterska i Uppsala.

Det är Socialstyrelsen som har tillsynsansvar för sjukhusens städning. Där planerar man nu att se över patientsäkerheten vad gäller vårdhygien och städning.

-Nästa år hoppas vi följa upp om riktlinjerna är i bruk i verksamheten, säger Michael Soop, medicinalråd på Socialstyrelsen.

Inte mycket har hänt

Hösten 2009 ville Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm få upp hygienfrågan på dagordningen – och i mars 2010 slogs det fast att Socialstyrelsen ansvarar för tillsynen av sjukhusstädningen.

Men sedan dess har inte mycket hänt.

-Vi har inte någon planerad nationell samlad tillsyn riktad mot den den här typen av problematik, säger Gunnar Moa, ställföreträdande avdelningschef för Socialstyrelsens tillsynsenhet, till TT.

Anledningen är densamma som när frågan uppmärksammades för ett år sedan: Tillsynen av sjukhusens städning är inte prioriterad.

-Vi har många andra angelägna områden som vi har att arbeta med i tillsynen, säger Gunnar Moa.

-Oavsett om vi gör tillsyn eller inte så är det ju vårdgivarnas ansvar att ha en vårdhygien som inte innebär patientsäkerhetsrisker.

Larmande läkare kritisk

Den bristande sjukhusstädningen blev en riksdebatt för fyra år efter ett inslag i Sveriges Television, där läkaren Björn Bragée som då var inlagd för operation, larmade om ostädade toaletter och salar på Danderyds sjukhus.

-Det är full katastrof att det inte har hänt mer. Jag trodde att det var på gång, men i praktiken har man inte har gjort någonting, eller till och med minskat insatserna. Det är pinsamt, säger han.

Den största missen sjukhusen gjort är att lägga ut städning på entreprenad, tycker Björn Bragée. Det blir sällan billigare och dessutom blir kvaliteten lidande.

-En fullständigt galen kalkyl.

Björn Bragée tror helt enkelt att de stora sjukhusen inte bryr sig särskilt mycket om riktlinjer från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet när tillsyn och reprimander saknas.

-Var tror du att ett stort sjukhus bryr sig om detta? Var någonstans i deras högar ligger de rekommendationerna?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.