Foto: SVT

Sjuksköterskan Juliana tvingades jobba som städerska

Uppdaterad
Publicerad

När uppgifterna om den svenska bristen på vårdpersonal nådde Grekland nappade sjuksköterskan Juliana Demo. På bara några månader lärde hon sig svenska och flyttade hit. Att få svensk yrkeslegitimation skulle ta högst tre månader. Det blev en mycket längre väntan än så.

Att ha med svenska Socialstyrelsen att göra blev för Juliana Demo som att kliva in i en Kafka-värld:

– Man kunde bara ringa vissa dagar och vissa tider, berättar hon.

– När man gjorde det svarade ingen i telefonen. Och när de väl svarade var det alltid olika förklaringar: de höll på att flytta, de hade fått så många ärenden, de skulle titta på det när de fick tid...

Dubbelt så lång väntan

Det ska ta högst tre månader att få sin EU-legitimation omvandlad till svensk, enligt EU-rätt och svensk lag. Om något fattas i ansökan ska myndigheten påpeka det inom en månad. Detta är viktigt för att arbetsmarknaden ska fungera och för att folk inte ska gå arbetslösa på grund av byråkrati.

För Julianas del tog det mer än dubbelt så lång tid det ska ta. Under tiden arbetade hon som städerska.

– Jag var tvungen för att försörja min familj, säger hon. Men jag hade velat att min kunskap och kompetens använts på ett bättre sätt.

Fast jobb på hjärtklinik

Eftersom Juliana bara är en av många som drabbats på liknande sätt inleder i dag Centrum för rättvisa en process mot svenska staten. De driver Julianas ärende som ett pilotfall tillsammans med ett ytterligare ärende. Det handlar om förlorad arbetsinkomst men för Juliana är det viktigare att det hon råkat ut för inte drabbar andra.

När hon väl fått sin legitimation dröjde det inte mer än ett dygn innan arbetsgivare började höra av sig. I dag har Juliana Demo fast jobb på hjärtkliniken på Södertälje sjukhus.

– Jag trivs väldigt bra, säger hon. Och klinikchefen har funderingar på att rekrytera fler sköterskor från Grekland. Fast då måste det här krånglet med legitimationerna lösas först.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.