Sjukskrivningar kan öka risken för självmord

Uppdaterad
Publicerad

Alla mediciner har en verkan – men också en biverkan. Det gäller också för sjukskrivningar. Svensk forskning ligger i framkant när det gäller forskning på risker som är förknippade med sjukskrivningar, alltså forskning på negativa effekterna av sjukskrivningar.

I samband med den stora internationella konferensen om sjukskrivningar, EUMASS, som pågår i Stockholm presenterar nu svenska forskare nya uppgifter om risker som är förknippade med långa och korta sjukskrivningar. Och ytterst handlar det om att risken för självmord ökar.

Kristina Alexanderson och hennes kollegor från Karolinska Institutet presenterar en rapport där man tittat på alla 19 till 23-åringar som bodde i Sverige år 2005. De var ungefär en halv miljon. Av dessa hade cirka 4.000 aktivitetsersättning på grund av en somatisk – alltså kroppslig – diagnos. Aktivitetsersättning är en form av sjukpension som kan ges till personer i åldrarna 19 till 30 år.

Fördubblad risk för självmordsförsök

Forskarna tog fram uppgifter på hur många av dessa 4.000 personer som under de kommande fem åren gjorde så allvarliga självmordsförsök att de togs in på sjukhus. De självmordsförsök som ledde till besök i primärvården finns inte med i undersökningen, så den verkliga siffran över antalet självmordsförsök är sannolikt större.

Det nedslående resultatet är att den relativa risken att begå ett självmordsförsök under aktivitetsersättning är nästan fördubblad jämfört med de som inte hade aktivitetsersätting.

Data justeras

Undersökningen vill få fram en uppskattning av hur själva aktivitetsersättningen i sig påverkar frekvensen av självmordsförsök. Det är en svår uppgift eftersom själva sjukdomen kan leda till farliga depressiva tillstånd. Men forskarna justerade sina data utifrån om personen gjort självmordsförsök före 2005, födelseland och kön.

Man tog också hänsyn till föräldrars utbildning och om någon förälder tidigare försökt, eller genomfört självmord. Efter justeringarna kvarstår att risken för självmordsförsök är nästan fördubblad.

Känt sedan tidigare

– Det här är en första indikation på att vi behöver studera det här mera, säger professor Kristina Alexanderson. Vi måste bli bättre på att identifiera unga i utanförskap som riskerar att vilja begå självmord. Både försäkringskassorna och sjukvården känner till problemet. Nu har vi indikationer på att problemet är mycket stort.

Korta sjukskrivningar

Forskarteamet har också genomfört en liknande studie, men denna gång utifrån hela den arbetsföra befolkningen och jämfört risker för genomförda självmord. Även här konstateras en ökad risk i gruppen sjukskrivna. De med kroppsliga symptom hade 45 % högre risk. Sjukskrivna med psykisk diagnos hade en relativ risk som var drygt tre gånger större än i befolkningen som helhet.

Även unga med psykiska diagnoser undersöktes och här kom forskarna fram till en drygt trefaldigt ökad relativ risk för självmordsförsök. En mycket hög siffra, men man måste ha i åtanke att personer med psykisk sjukdom jämförs med hela den övriga gruppen. Diagnosen i sig innebär troligen en ökad risk, något som forskarna ännu inte kunnat justera för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.