Skåning åtalas – beställde övergrepp på barn

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man åtalades idag, för anstiftan till grov våldtäkt mot barn. Han har från sitt hem i Skåne, beställt filmer på barn boende på Filippinerna och där personer utsatt barnen för övergrepp.

Övergreppen, som mannen kunnat filma från sin bostad i Skåne, ska ha skett vid 18 tillfällen 2008 och 2009. Barnen är mellan sex och tio år gamla. Enligt Thomas Andersson, pressekreterare på organisationen Ecpat, är fredagens åtal, som gäller anstiftan till grov våldtäkt mot barn, ytterst ovanligt.

Det är första gången någon åtalas i Sverige för ett sånt här brott, men polis och åklagare är rädda för att fenomenet är utbrett.

Första fallet i Sverige som lett till åtal

– Det är första fallet i Sverige där en förövare åtalas för att ha regisserat våldtäkter i realtid utomlands. Men bara för att det är första fallet är det förmodligen inte unikt, säger Thomas Andersson till TT.

Att förövare döms för sexualbrott utomlands har bara hänt i ett handfull fall sedan lagen som gjorde detta möjligt kom 1962, enligt Thomas Andersson.

Tror på mycket lång fängelsestraff

Mannen åtalas även för att ha haft ett hundratal bilder med barnpornografiskt material. Rättegång inleds i slutet av nästa vecka. Åklagaren i fallet, Måns Biörklund, tror på ett mycket långt fängelsestraff.

– Med hänsyn till tillvägagångssättet och barnens ålder är brottet att betrakta som grovt, säger han till TT.

En växande medvetenhet hos allmänheten kring att svenskar begår sexualbrott utomlands och mer resurser hos polisen kan göra sådana tal vanligare, tror Thomas Andersson.

– I dag är det extremt ovanligt att sådana här fall leder till åtal. För det krävs att allmänheten lägger märke till den här typen av brott och anmäler dem, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.