Skärpt kontroll för arbete med barn

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska även ledare i idrottsföreningar, scoutrörelser och kyrkor kontrolleras.

Från den 18 december ska alla som ska arbeta med barn på begäran kunna visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Det beslutade riksdagen på onsdagen.

Men i den förordning som regeringen klubbar på torsdagen skärps reglerna ytterligare, så att utdragen ska innehålla uppgifter om grova våldsbrott – även för de som inte är anställda inom skola eller förskola – såsom ledare i idrottsföreningar, scoutrörelser och söndagsskolor, skriver SvD.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber välkomnar den nya lagen, men säger också att utdragen i sig inte räcker för att komma åt problemet med olämpliga ledare inom barn- och ungdomsidrotten.

”Viktigt med förebyggande arbete”

–Man får inte tro att det här på något vis löser problemen. Det visar bara dem som redan är dömda, och när det gäller den här typen av förbrytare är merparten inte dömda, säger hon till TT.

Det förebyggande arbetet är viktigt, poängterar Mattsson Weijber.

–Det måste fortfarande göras i alla föreningar. Man måste uppmärksamma och prata om de här frågorna, vara noga med vilka ledare man väljer och så vidare. Sedan kan utdragen vara en pusselbit, men ensamt löser de ingenting.

Mattsson Weijber är nöjd med att en ideell ledare kommer att kunna begära ut ett begränsat registerutdrag.

– Tidigare kom precis hela belastningregistret ut och det är inte rimligt. Det är framför allt när det gäller mord, grova våldsbrott och liknande som det är särskilt viktigt.

Patrik Sjöberg förgrundsfigur

Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg gick för ett par år sedan ut och berättade om hur han utnyttjats sexuellt av sin styvfar och tränare som ung. Sedan dess har Svenska friidrottsförbundet intensifierat arbetet med värdegrundsfrågor, enligt generalsekreterare Anders Albertsson.

– Vi arbetar mer med utbildning om hur vi kan skapa trygga och säkra miljöer. Det händer inom idrotten, precis som inom alla ideella organisationer, att det sker avarter och då gäller det att vi kan vara så välrustade som möjligt för att hantera det, säger han och tillägger:

-Det viktigaste arbetet är förebyggande.

Förbundet har inte centralt arbetat med registerunderlag. Nu när lagen utfärdats kommer man att se över hur den kan implementeras i verksamheten.

– Det är otroligt viktigt att jobba med värdegrundsfrågor, och den här delen är en av många. Vi kommer aktivt att följa lagstiftningen och titta på hur den kan bidra till att förstärka vår verksamhet, säger Anders Albertsson.

Utbildning för att upptäcka övergrepp

Scouterna har varit remissinstans i arbetet med att ta fram den nya lagen och välkomnar att den nu har utfärdats.

– Vi har föreslagit just den här typen av kontroll. Det viktigaste är att skydda barnen i verksamheten i så stor utsträckning som möjligt och det här beslutet värnar barnens rättigheter, säger Josefine Larsson, ordförande för Scouterna, till TT.

Alla scoutledare måste genomgå en utbildning för att förebygga och upptäcka övergrepp.

-Jag tror inte att någon barn- eller ungdomsverksamhet kan svära sig fri från den här typen av övergrepp eller att det skulle kunna hända. Vi arbetar väldigt aktivt med att förebygga detta, säger Josefine Larsson.

Scouterna har inte hittills krävt något registerutdrag från blivande ledare. Nu tas riktlinjer fram för hur man ska göra i framtiden.

– Vi vet ännu inte vad de kommer att landa i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.