Foto: TT

Skärpt taxiprov ska kapa omvägar

Uppdaterad
Publicerad

– Raka vägen, tack. Risken för irrfärder ska minimeras när Transportstyrelsen skärper kraven för taxiförarprovet.

Från och med den 1 januari ska alla nya taxiförare uppvisa praktiska färdigheter i kartläsning. Den som föredrar att använda gps måste även bevisa att man kan hantera tekniken på ett trafiksäkert sätt.

Enligt Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen, har ändringen efterfrågats bland konsumenter och politiker, men även av förarna själva.

– Det har uttryckts missnöje med att man ibland råkar ut för en taxiförare som inte hittar.

Ska se över branschen

Transportstyrelsen har, i ett regeringsuppdrag, fått i uppgift att se över taxibranschen och se vilka åtgärder som behövs. En del i översynen var att kontrollera hur väl förarna hittar.

Nu presenteras ett åtgärdspaket, i vilket hårdare förarprov ingår. Samtidigt skärps kravet på att Transportstyrelsen måste få in en fullständig anmälan på fordon innan de kan börja användas i taxitrafik. Polisen ska även kunna omhänderta taxametrar som inte besiktigats.

Kvitto på sms

En annan del i paketet ska förhindra ovälkomna prischocker.

– Om en resa ska kosta mer än 500 kronor så ska man få ett kvitto på sms redan innan, säger Olars.

Förslaget har landat i en proposition som utreds av regeringen.

Fakta: Taxiförarlegitimation

* För att ansöka om taxiförarlegitimation måste du ha genomfört samtliga tre kunskapsprov samt gjort körprovet med godkänt resultat.

* Kraven för att få taxiförarlegitimation är att du har fyllt 21 år, haft B-körkort i minst två år, eller har D-körkort.

* Du måste också uppfylla vissa medicinska krav och bedömas som lämplig i fråga om yrkeskunnande och laglydnad.

* Det teoretiska provet för taxiförarlegitimation är datoriserat och består av kartläsning, säkerhet och beteende samt lagstiftning.

* Vid körprovet ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken, att du kan köra trafiksäkert med gott omdöme och att du kan köra på ett passagerarvänligt sätt som krävs av en taxiförare.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.