Foto: Scanpix

Skärpta krav för att få läsa till lärare i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det går fortfarande att komma in på lärarutbildningar med låga resultat på högskoleprovet. Det visar antagningsstatistiken för hösten. Men inte i Jönköping. Där har högskolan i höst infört en godkändgräns för att antas via provet.

För att antas till lärarutbildningen där krävs ett provresultat på minst 0,5 poäng. Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping är en stiftelse och bestämmer själv över sina antagningsregler.

– Vi vill helt enkelt skicka en signal till samhället och våra studenter att det är 0,5 som gäller och hoppas att det ska uppfattas som en kvalitetssignal, snarare än att de ska ha 0,5.

– Och vi tror att det på sikt gagnar lärarutbildningen och gagnar svenska skolan, säger Stefan Engberg, utbildningschef på högskolan i Jönköping.

Lärarutbildningen har länge lockat få studenter och det har gjort det lätt att komma in, inte minst via högskoleprovet.

Antogs med 0,1

Som mest kan man få 2,0 poäng på provet och medelvärdet brukar ligga runt 0,9 poäng. Men av de lärarstudenter som i höst kommit in via högskoleprovet hade en majoritet under medelvärdet och mer än var fjärde student antogs med ett resultat under 0,5 poäng, i några fall så lågt som 0,1.

– Det är orimligt att man med resultatet 0,1 ska ramla in på en högskoleutbildning. Det är rimligt att man lägger ett högre krav på det, säger Stefan Engberg.

Ny bild av lärarutbildningen

Förhoppningen är att de tuffare antagningskraven ska ta bort bilden av att vem som helst kan läsa till lärare.

– Vi hoppas att det här ökar attraktiviteten på lärarutbildningen så att fler av dem som väljer bort utbildningen för att de inte vill gå på en utbildning som vem som helst kommer in på, söker oss aktivt, säger han.

Även regeringen vill att det införs en gräns för godkänt på högskoleprovet och har gett Universitets- och högskolerådet i uppdrag att utreda hur det kan se ut.

Senast i mitten av oktober ska de redovisa sitt arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.