Foto: TT

Skärpta krav på förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Biträdande utbildningsminister Maria Arnholm aviserar skärpta bestämmelser för fristående förskolor. Ägare ska inte kunna starta nya förskolor så länge det finns brister på de redan verksamma.

Frågan om krav på och tillsyn av förskolor aktualiserades med SVT:s Uppdrag gransknings inslag om företaget Hälsans Förskola, som kritiserats av både personal och föräldrar för hög personalomsättning och alldeles för snålt tilltagna matbudgetar. Trots föreläggande från Nacka kommun expanderade företaget i Stockholm och Uppsala.

– Inom vissa kommuner, till exempel Stockholm, har man ett system som innebär att man inte ger nya tillstånd till den huvudman som fått ett föreläggande. Men det fungerar uppenbarligen inte mellan kommuner, och det måste vi titta på, säger Maria Arnholm (FP).

Det är kommunerna som ska granska de fristående förskolorna, men Skolinspektionen har påpekat att tillsynen inte fungerar överallt. Regeringen vill därför utvidga de kommande lagändringarna för friskolor till att även gälla fristående förskolor.

Det gäller lämplighetsprövning av ägare, möjlighet för kommuner att kräva högre personaltäthet och ökade möjligheter för kommuner att hota med vite vid allvarliga missförhållanden. Frågan bereds för närvarande på utbildningsdepartementet. Ett lagförslag kan komma nästa år.

Regeringen har också aviserat att Skolinspektionen ska få resurser till regelmässiga stickprov med besök på ett antal förskolor i varje kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.