Foto: TT

Skärpta regler kring svenska pass

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis utfärdade rekordmånga nya pass under förra året. Samtidigt är passen hårdvaluta på den svarta marknaden, och i fjol anmäldes 60.000 pass som ”försvunna”. Men nu väntas hårdare regler kring passhanteringen.

2014 utfärdades en och en halv miljon nya pass, den högsta siffran hittills. Främst berodde det på att giltighettiden gått ut, men det finns även en omfattande svart marknad.

– Det handlas med pass i till exempel Turkiet, Libyen och Sydostasien. Ett pass kan kosta uppåt 90.000 kronor, säger Patrik Engström, Polisens Nationella operativa avdelning.

Men en utredning, på uppdrag av Justitiedepartementet och som presenteras inom kort, väntas försvåra denna kriminella verksamhet.

”I terroristers händer”

– Vi måste få bättre kontroll. Passen kan till exempel komma i terroristers händer, och det som ett redskap att komma åt Sverige, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Rapport.

Det finns personer som under kort tid hämtat ut fem, sex nya pass. Motiverigen kan vara att passen stulits eller tappats bort.

Passen kan bland annat användas av look-a-likes, alltså personer som är förhållandevis lika den riktiga passinnehavaren.

Totalt 170.000 pass ”försvunna”

Bland de åtgärder som eventuellt väntas i den nya utredningen finns provisoriska pass med kort giltighetstid, bättre möjlighet att beslagta pass som missbrukas utomlands, och tätare förhör med den som säger sig ha förlorat X antal pass.

– Varje år ”försvinner” cirka 60.000 svenska pass. Totalt har vi i dagsläget 170.000 pass som är anmälda stulna och förkomna, säger kommissarie Lars Bjöhle på Rikspolisstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.