Foto: TT

Forskare: ”Skatt på kött och flygresor behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Matkonsumtion och flygresor motsvarar ungefär hälften av svenskarnas koldioxidutsläpp inom Sverige.

För att minska klimatpåverkan behövs politiska styrmedel som passagerarskatt på flygresor och klimatskatt på nötkött, skriver 14 miljö- och energiforskare på DN debatt.

Men för att öka acceptansen för nya styrmedel krävs opinionsbildning och att styrmedlen inte uppfattas som orättvisa och drabbar svaga grupper orimligt hårt, skriver forskarna. Dessutom behövs en bred diskussion om konsekvenserna av våra mat- och flygvanor samt opinionsbildning från politiker, forskare och andra.

Det går att minska klimatbelastningen från konsumtionen på teknisk väg. Men när det gäller matvanor och flygresor räcker inte de möjligheterna, skriver forskarna. De globala utsläppen av svenskarnas köttkonsumtion och flygande motsvarar i dag ungefär hälften av de totala utsläppen inom Sveriges gränser, till exempel från vägtrafik och industrier.

Passagerarskatter vid flygresor, som i Tyskland och Storbritannien, skulle kunna vara en möjlighet. Klimatskatt på nötkött skulle kunna vara en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.