Mats Knutson Foto: SVT

Skattefrågan kan avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat blir ett femte jobbskatteavdrag huvudnumret i höstens budget. Statsminister Fredrik Reinfeldts besked i dag bäddar också för en skattedebatt i valrörelsen nästa år.

När Fredrik Reinfeldt höll sommartal i Gustavsberg i dag var det viktigaste budskapet att partiet i höstens budgetförhandlingar prioriterar ett femte jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt för statlig skatt och fortsatt sänkt skatt för pensionärer.

Visst, det här är Moderaternas prioriteringar men allt tyder på att det också blir så. Skattepaketet fanns med i regeringsalliansens valmanifest inför valet 2010 och höstens budget är i praktiken sista tillfället att infria detta vallöfte. Så räkna kallt med redan i dag att det återfinns i regeringens budget i september.

Har gjort helomvändning

Tidigare under mandatperioden har det politiska budskapet från regeringen varit att det är viktigt att samla i ladorna i en kris för att inte skuldsätta Sverige och äventyra statsfinanserna. Men den här argumentationen från finansminister Anders Borg och Fredrik Reindfeldt har successivt ändrats det senaste året och nu är budskapet det rakt motsatta; sänkt skatt är viktigt för att stärka den haltande konjunkturen.

En viktig förklaring till att förslaget nu presenteras är att Sverigedemokraterna bytt fot i frågan och numera är för regeringens förslag. Reinfeldt leder ju en minoritetsregering och måste ha stöd av åtminstone ett annat parti för att vara säker på att kunna driva igenom denna skattesänkning i riksdagen.

Egendomlig sits för S

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är alla starkt emot ett femte jobbskatteavdrag. Men blir det regeringsskifte nästa år kommer Socialdemokraterna INTE att riva upp skattesänkningen. Det har S-ledaren Stefan Löfven redan gett besked om. Motsägelsefullt? Javisst, men Socialdemokraterna vill inte gå in i en valrörelse med förslag om höjda skatter. Det riskerar att skrämma bort de medelklassväljare som Stefan Löfven behöver för att kunna bli statsminister. Därför hamnar partiet i denna egendomliga sits i den här frågan.

Oavsett hur det går i valet nästa år kommer alltså de skattesänkningar som regeringen Reinfeldt genomfört att ligga fast. Ändå lär skattefrågan bli en viktig valfråga. Inte minst Fredrik Reinfeldt vill ha den som konfliktfråga och sannolikt kan vi därför i valrörelsen vänta oss nya skattesänkarlöften från regeringen.

Samtidigt har både Borg och Reinfeldt tidigare sagt att först ska skolan och välfärden ha sitt innan det kan bli tal om sänkt skatt. Med tanke på diskussionen om den svenska skolan är det inte säkert att väljarna håller med Reinfeldt om att det nu är dags att sänka skatten. Denna konfliktyta kan mycket väl bli en av dem som avgör valet 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.