Skatten bort på handelsgödsel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen drar undan mattan för sin egen miljöpolitik. Det hävdar Naturskyddsföreningen efter beskedet om att skatten på handelsgödsel slopas vid årsskiftet. Och organisationen är inte ensam i att såga beslutet.

-Jag är chockad. Kvävegödningen och klimatfrågan är prioriterade miljöområden för regeringen, och nu lägger man ett aktivt förslag som förvärrar miljöproblemen och kortsluter sin egen miljöpolitik, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TT.

Att ta bort skatten på handelsgödsel, även kallad kväveskatten, är ett löfte från jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) inför höstbudgeten som är tänkt att kompensera bönderna för den höjda dieselskatten.

-Det är angeläget att den svenska matproduktionen har en konkurrenskraft så att den inte flyttar till områden i världen där jordbrukets inverkan på miljön är värre, säger Erlandsson till TT.

”Sänder fel signaler”

Men skattelättnaden väcker kraftiga protester hos miljöorganisationerna. Världsnaturfonden (WWF) dömer ut beslutet och framhåller att skatten är ett av de viktigaste styrmedlen för att stoppa övergödningen av Östersjön. Att ta bort den sänder helt fel signaler om Sverige vill vara ett föregångsland i Östersjösamarbetet, menar WWF.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand ser inga förmildrande omständigheter för vad hon menar är en eftergift för starka påtryckningar från jordbruket.

-Det är väldigt konstigt att välja att avskaffa en miljöstyrande skatt. Man gynnar de som slösar mest och som tar minst miljöhänsyn.

Gödsel allt dyrare

Erlandsson avvisar anklagelserna om att politiken går stick i stäv med miljömålet att stoppa övergödningen i haven. Jordbruket har kommit långt med att utnyttja växtnäringen så effektivt som möjligt och priset är inte så styrande som många tror, menar han, eftersom konsumtionen av handelsgödsel inte minskat trots kraftigt höjda priser.

TT: Användningen kommer alltså inte öka i och med att skatten tas bort?

-Nej, den priskänsligheten finns inte.

Och på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) välkomnades beskedet.

”Det här är en fråga LRF drivit länge. Eftersom Sverige är det enda landet i EU som har en kväveskatt försämrar den konkurrensvillkoren för Sveriges bönder allvarligt”, sade förbundsordförande Lars-Göran Pettersson i en kommentar på LRF:s hemsida.

Fakta: Handelsgödsel

• Handelsgödsel, eller konstgödsel, är syntetiskt framställda gödselmedel som tillverkas av kväve ur luften och fosfor och kalium ur naturligt förekommande depåer.

• Mellan åren 1950 och 1984 ökade världens förbrukning med nära sju procent per år. Efter 1984 har ökningstakten legat på under två procent.

• I maj i år antog Centerpartiet förslaget att jordbruket till hösten skulle kompenseras för höjda energi- och miljöskatter. Bland annat i form av sänkta avgifter för handelsgödsel.

• Att ta bort skatten beräknas minska lantbrukets kostnader med 330 miljoner kronor per år, vilket motsvarar en femtedel av vad svenska bönder lägger på handelsgödsel.

Nationalencyklopedin, Lantbrukets affärstidning ATL (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.