Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Johan Jeppsson.

Skatteverkets expert svarade på frågor

Uppdaterad
Publicerad

Får jag tillbaka pengar före midsommar? Hur mycket ränta får jag? Det var några av frågorna som fick svar av Anna Sjöberg från Skatteverket. Här nedan finns en del frågor och svar från chatten.

Lalle: Vad ska man göra om man inte fått hem sin deklaration och glömt ringa och kolla detta innan?

Anna Sjöberg: Om du har e-legitimation kan du logga in och deklarera på skatteverket.se eller via Skatteverkets app. Tänk på att du ska ha haft inkomst/lön på minst 18.612 kr för att behöva deklarera.

Kajsa: Om uppgifterna är felaktiga i pappersupplagan, men korrekta elektroniskt, kan man ändå välja att deklarera via tfn trots att man inte kan se uppgifterna? Eller måste det ske med bankID?

Anna Sjöberg: Du kan inte deklarera vi telefon eller sms. Du kan istället deklarera på skatteverket.se eller Skatteverkets app med e-legitimation eller dina säkerhetskoder.

Lars: När man ska deklarera för ett dödsbo – kan man göra det elektroniskt? Det finns inga säkerhetskoder förtryckta på deklarationen.

Anna Sjöberg: Om du är deklarationsombud för ett dödsbo kan du deklarera elektroniskt med din e-legitimation. Om du inte är ombud får du lämna in pappersblanketten.

Iris: Hej Anna, jag har både A- och F-skattesedel. Har deklarerat elektroniskt. Får jag tillbaka skatten före midsommar? (om jag får tillbaka vill säga).

Anna Sjöberg: Företagare som deklarerar elektroniskt kan också få sina pengar i juni. Har du deklarerat elektroniskt senast 2 maj och då också anmält bankkonto kan du alltså få dina pengar i juni. Det gäller då att alla bilagor också är lämnade via e-tjänsten på skatteverket.se.

Förhoppningsfull: Hur mycket ränta får man på för mycket inbetald skatt?

Anna Sjöberg: Intäktsräntan är 0,56%.

Jan: Vi har sålt en villa i september 2012 och då skrevs köpekontraktet. Ska vi deklarera försäljning, uppskov av vinst nu 2013?

Anna Sjöberg: Ja, du ska redovisa försäljningen i årets deklaration. Du ska räkna ut vinst eller förlust på bilaga K5, den lämnar du enklast genom att deklarera med e-legitimation på skatteverket.se. På bilagan ansöker du också om uppskov.

Charlotta: På min deklaration finns ett avdrag för gåvor till UNICEF förtryckt, men jag har även donerat till andra välgörenhetsorganisationer – varför har jag inte fått avdrag för dessa gåvor?

Anna Sjöberg: Det kan vara så att dessa organisationer inte är godkända gåvomottagare, att beloppen är för låga eller att mottagaren saknade ditt personnummer. Om du ska ha rätt till skattereduktion även för gåvor till dessa organisationer får du lägga till det under övriga upplysningar.

Fritidshusägare: Vi har ett fritidshus som vi ska hyra ut. När måste man skatta för pengarna, vid vilken gräns?

Anna Sjöberg: Om du ska hyra ut huset i år (2013) får du dels göra ett schablonavdrag med 40 000 och sedan avdrag med 20 % av hyresintäkterna innan du behöver skatta. Hyrde du ut 2012 var schablonavdraget 21 000 kr.

Orlando: Jag har exakt 50 km till mitt arbete och tjänar i snitt 90 minuter per dag på att åka bil istället för buss/tåg. Får jag göra avdrag för resande? Och fråga två: Om jag istället väljer att åka kommunalt och kombinerar SL/SJ årskort vilket jag måste; Får jag dra av något för dessa kostnader?

Anna Sjöberg: För att få göra avdrag för resor med bil måste tidsvinsten vara 2 timmar/dag jämfört med att åka kommunalt. Sj/sl-kort är avdragsgillt om utgiften är över 10 000 kr.

Global: Ser deklarationssystemet ut på samma sätt i andra länder?

Anna Sjöberg:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.