Skog för miljoner kronor förlorad i branden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen misstanke om brott i samband med branden i Västmanland. Polisen har inte upprättat någon polisanmälan, men viktigare är att ingen förundersökning är inledd, det säger kriminalpolis Johan Stenvi på Polisen i Västerås till Sveriges Televsion.

Enligt den händelserapportering som SOS och Polisen har så kom larmet kl 13.31 torsdagen den 31 juli. Det var föraren till en skogsmaskin som själv ringde in till SOS Alarm och larmade om branden. Föraren ska då det börjat brinna arbetat med markberedning på platsen, som ligger utanför byn Virsbo, men exakt vad som orsakade branden är oklart.

– Men då är branden inte så omfattande, och eftersom bedömningen är att det är en ren olyckshändelse finns det ingen misstanke om brott, förklarar Johan Stenvi.

Skogsbranden i Västmanland

Kan det komma att omprövas med tanke på de konsekvenser branden fått?

– Ja, med tanke på konsekvenserna så finns det säkert anledning att titta på ärendet igen, säger Johan Stenvi.

Inte Sveaskogs marker

En av skogsägarna i de brandhärjade områdetär Sveaskog som äger runt 15 procent av de marker som nu brinner. Helena Bäck, RO-chef på Sveasskog, säger att branden inte startade på Sveaskogs marker.

– Nej branden startade på ett markområde bredvid Sveskogs marker, säger Helena Bäck.

Vanligaste orsakerna till oplanerad skogsbrandär mänsklig aktivitet som grillning, blixtnedslag och gnistbildning från till exempel passerande tåg. Även skogsmaskiner kan orsaka skogsbrand.

Vaktar sågverket i Karbenning

En av de större skogsägarna i området är Karl Hedin AB. Peter Wigertär vd på Karl Hedin AB. Han sitter just nu i företagets sågverk i byn Karbenning. Han känner inte till brandorsaken.

– Det vet vi inte, men detär inte så viktigt nu, för nu handlar det om att rädda det som går.

Peter Wigert berättar att de är 6-7 personer som vaktar sågverket, några är från företagsledningen, de andra är sågverksarbetare.

– Människor har lämnat byn, men vi är kvar i sågverket för att vakta sågverket och vara behjälplig om branden närmar sig. Vi har ingen ström här och sågverket står stilla.

Varför vill ni stanna i sågverket?

-Vi kan hjälpa Räddningstjänsten om branden närmar sig, eftersom det finns utrustning här som maskiner, diesel och vi kan pumpa vatten ur sjön. Men än så länge är det kanske tre kilometer till branden.

Ni är inte oroliga att vara kvar?

-Nej Räddningstjänsten meddelar oss om vi måste ta oss härifrån. Men vi måste agera och göra vad vi kan för att rädda sågverket, om branden närmar sig.

Stora värden på nedbrunnen skog

Förutom det mänskliga lidandet, har också stora materiella värden gått till spillo. Skogsstyrelsen i Västmanland har gjort en ungefärlig uppskattning och det är mycket stora värden på den nedbrunna skogen. Det är många skogsägare som äger skog som förstörts, skog de förvaltat under lång tid som är förstört.

– Vi uppskattar väldigt grovt att det hittills är minst 100 miljoner kronor som gått till spillo, men det mänskliga lidandet kan man inte värdera, säger distrikchef Patrik Karlsson på Skogsstyrelsen i Västmanland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet