Skolor satsar extra på simundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Det nya kravet på simkunnighet i årskurs sex gör att skolor satsar på simundervisning.

Nytt för det här läsåret är att elever i årskurs sex får betyg och för att få godkänt i Idrott och hälsa är ett krav att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

Det nya kravet får nu effekter på många skolor. Med bara några dagar kvar till sommarlovet satsar en del skolor på extra simundervisning för att eleverna inte ska bli underkända.

– Det känns som en slags press i kroppen att klara av det här, säger elvaåriga Noami Islam.

Hon är en av Oxhagsskolans elever som går på intensivsim, vilket består av åtta simlektioner, på Husbybadet i norra Stockholm för att lära sig simma innan vårterminen är slut. En fjärdedel av skolans mellanstadieelever kan inte simma.

– Vi satsar mycket på simning eftersom vi har många elever som inte kan simma, säger Henrik Svedberg, idrottslärare på Oxhagsskolan.

Viktigt att alla blir godkända

Anledningen till att Oxhagsskolan anordnar intensivsim nu i slutet av terminen är för att öka elevernas säkerhet nu när badsäsongen drar igång på allvar, men också för att betyget i Idrott och hälsa inte ska falla på grund av bristande simkunskaper.

– Eftersom eleverna nu får betyg i årskurs sex är det viktigt att alla blir godkända och inte missar av just den orsaken, säger hon.

Behovet har ökat på flera håll

Det saknas siffror på om behovet av extra simundervisning har ökat i skolorna runt om i landet. I Stockholm är behovet stort enligt en ny kartläggning av kommunen. Även på andra orter som Helsingborg och Sundsvall läggs nu extra kraft på att eleverna ska lära sig simma.

Att skolor satsar mer på simundervisning sedan det nya kravet på simkunnighet infördes är något som också Svenska Livräddningssällskapet märkt av som i dag får fler frågor om simkunnighet från landets idrottslärare.

– Det beror framför allt på att läroplanen har blivit tydligare och även att eleven har fått ett större intresse av att faktiskt klara simundervisningen eftersom det är förknippat med ett godkänt eller icke godkänt i ämnet Idrott och hälsa, säger generalsekreteraren Karin Brand.

Vill simma med sina kompisar

Betyget är en morot för Noami Islam som kämpar på i Husbybadets stora bassäng, men framför vill hon kunna åka och simma med sina kompisar i sommar.

– När man är på stranden med sina vänner kanske man kan gå ut och simma med dem istället för att bara sitta vid strandkanten och kolla på, säger hon.

Fakta: Hårdare krav för godkänt

För att få godkänt betyg i årskurs sex, alltså minst betyget E, ska en elev bland annat kunna:

– Simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge

– Hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Källa: Skolverket (SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.