Foto: TT/montage

Skräpmejl stjäl en kvarts miljard varje år

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 90 procent av alla mejl beräknas vara spam. Den tid svenskar lägger på att rensa i sina mejlkorgar kostar samhället en kvarts miljard kronor varje år, enligt nya beräkningar gjorda vid Kungliga Tekniska Högskolan för SVT. Och siffran mer än fördubblas om man räknar in den skada spam orsakar.

Varje dag skickas omkring 90 miljarder skräpmejl. Erbjudanden om vitaminer, designerväskor och evig potens dominerar e-postflödet. Och vare sig vi vill det eller inte, äter sig denna företeelse in i vår vardag. Morgon, middag, kväll och varje gång vi öppnar vår dator rensa vi inkorgen från post vi inte bett om eller behöver.

Denna ständiga städning kostar samhället mer än en kvarts miljard kronor om året. Det är värdet av den tid som måste läggas på rensning av spam, tillsammans med kostnaderna för de spam-filter som gör den första gallringen i våra datorer.

SVT granskar spam-industrin

Kostar mest att klicka på fel länk

För beräkningen står Olle Bälter, docent vid KTH i Stockholm. Han har räknat med att det tar i genomsnitt en sekund att radera ett skräpmejl och att det bara är en halv procent av skräpmejlen som tar sig igenom filtren till inkorgen. Spamhanteringen i Sverige kostar därmed 250 miljoner årligen.

Men Olle Bälter är noga med att påpeka att detta inte är hela sanningen.

– Det här är den mindre delen av kostnaden av spam. De stora kostnaderna uppstår ju när man klickar på fel länk och någon kapar din dator eller stjäl din information. Då kommer man upp i helt andra summor.

”Avsändarna skickliga”

Men kostnaderna för kapningar eller haverier till följd av spam finns det inga beräkningar på. Och trots att KTH har ett av världens bästa spamfilter tvingas Olle Bälter själv rensa sin mejlkorg från skräp varje morgon.

– Det betyder att avsändarna är väldigt skickliga. Och att de tjänar pengar på det – annars skulle det inte finnas kvar.

Så räknades spam-kostnaden fram:

  • Docent Olle Bälter vid Tekniska Högskolan använde en amerikansk studie som bas: The Economics of Spam, av Justin M. Rao och David H. Reiley, och har räknat om den utifrån svenska förutsättningar och egna bedömningar.
  • Det skickas 90 miljarder spam per dag. Utgångspunkten är att 0,5 procent av dessa hamnar i inkorgen. Vidare att det tar en sekund per mejl att ta hand om det. I Sverige finns 9 miljoner e-postanvändare. Lönekostnad per timme i Sverige är 196 kronor. Totalkostnaden för att hantera spam blir cirka 27 miljoner kronor.
  • Till arbetstidskostnaden läggs kostnad för anti-spamåtgärder som i Sverige beräknas till cirka 20 kr per person och år.
  • Studiens amerikanska lönekostnader har omvandlats till svenska. Hanteringstiden per skräpmejl har kortats från originalstudiens fem sekunder till en sekund, vilket enligt Bälter är ett mer rimligt antagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar spam-industrin

Mer i ämnet