Foto: TT

Slovakien intresserat av Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Slovakien har inlett samtal med svenska Försvarsexportmyndigheten med sikte på att köpa eller leasa Gripen-plan, skriver Dagens Industri.

Enligt myndighetens presschef Sofia Karlberg förs inledande samtal, inte regelrätta förhandlingar. Hur många Gripen som slovakerna eventuellt vill köpa och i så fall av vilken modell är inte känt.

Slovakiens försvarsminister bekräftar att nya stridsflygplan står på agendan för att ersätta landets ryska Mig-29.

”Blir sannolikt Gripen”

Den slovakiska tidningen SME uppger att valet sannolikt faller på Gripen. Beslutet om vilket plan som ska väljas hänger samman med Slovakiens diskussion med Tjeckien om att etablera en gemensam styrka av stridsplan, rapporterar tidskriften Defence News.

Tjeckien har hyrt 14 Gripenplan, och enligt Defence News vill tjeckerna nu förlänga kontraktet till 2029. Om Slovakien skulle leasa sex till åtta plan under samma period skulle det kosta motsvarande 2,2 miljarder kronor enligt SME:s beräkningar, uppger Dagens Industri.

Saab vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Försvarsexportmyndigheten (FXM).

– När det gäller den här typen av affärer, så kallade ”government to government”, då är det FXM som är ansvarig part och också de som ska kommentera, säger Karin Walka, pressekreterare på Saab, till TT.

Uppgifterna har i huvudsak tidigare publicerats av tidningen Östgöta Correspondenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.