Foto: Niclas Berglund/TT

Slut med skatterabatt på gåvor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill slopa skatterabatten på gåvor till ideella organisationer. Det framgår av budgeten som presenterades i går.  – Jag tycker det är olyckligt att ta bort möjligheten att öka engagemanget, säger Maria Ros-Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Sedan två år tillbaka finns en skatterabatt för den som skänker pengar till ideella organisationer som till exempel Läkare utan gränser, Röda Korset eller Rädda barnen. Sedan rabatten infördes har de organisationerna fått in mer pengar, totalt från 5,2 till 5,8 miljarder per år.

Förra året var det 248.000 personer som fick skatterabatt. Högsta möjliga avdrag är 1.500 kronor per år, då måste man ha skänkt 6.000 kronor eller mer.

– Vi har inte sett en sådan ökning sedan tsunamin, årskiftet 2004/2005. Jag kan inte säga att skatterabatten är den enda orsaken men det är en stort bidragande faktor, säger Maria Ros-Jernberg.

Ministern vill inte kommentera

Men 2016 ska rabatten försvinna enligt regeringens budget. Statens intäkter väntas på så sätt öka med 250 miljoner per år.

– Det här var möjligheten för många organisationer att samla in mer pengar och jag tycker det är olyckligt att ta bort möjligheten att öka engagemanget, säger Maria Ros-Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

SVT har sökt finansminister Magdalena Andersson, men hon har i dag avböjt att svara på frågor i ärendet.

”Krångligt för skatteverket”

I budgeten motiverar regeringen beslutet så här: ”Prioriteringar av stöd med skattemedel till ideell verksamhet ska avgöras av demokratiskt valda organ och deras representanter”.

Regeringen menar också att rabatten krånglar till det för Skatteverket och att de ideella organisationerna gör sig beroende av frivilliga gåvor.

– Jag förstår inte det. Ideella organisationers verksamhet handlar rakt av om ideellt engagemang. Varför inte stödja det?, säger Maria Ros-Jernberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.