Afrosvenskarnas riksförbund krävde att figuren skulle slopas för att den bygger på rasisitiska stereotyper. Foto: TT

Slut med Svarte Petter i parad

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit skarp mot Nederländernas användande av minstrelfiguren Zwarte Piet, Svarte Petter, vid firande av Sinterklaas i Stockholm. Nu drar ambassaden bort figuren från paraden nästa helg.

Det var Afrosvenskarnas riksförbund som i ett brev till ambassaden krävde att figuren, med afroperuk och tjocka rödmålade läppar, skulle slopas med motiveringen att den bygger på rasisitiska stereotyper om svarta.

– Man tar vita människor och målar dem svarta. Det är kopplat till slaveriet, där Holland är en av de största förövarna, säger Zakarias Zouhir, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund, till Dagens Nyheter.

Svarte Petter kommer fortfarande att delta i firandet inne på ambassaden, dock med ett lite ändrat utseende.

– Han kommer att se lite annorlunda ut, kanske ha en annan färg i ansiktet. Jag vet inte riktigt. Det är svårt att ändra på firandet helt, det här är en lång tradition och det är ett barnkalas på ambassaden, säger Frank Schipper, talesperson för ambassaden, till DN.

Firandet av helgonet Sinterklaas ordnas av Holländska klubben, med stöd av ambassaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.