Foto: Scanpix

Slut på jobbcoachning av arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har beslutat att sluta med den upphandlade tjänsten jobbcoachning för nya arbetslösa.

I stället vill förmedlingen prioritera resurserna för att förhindra och bryta långtidsarbetslöshet.

I finanskrisens spår växte systemet med privata jobbcoacher kraftigt till uppemot 30.000 inskrivna och kostade åren 2009 och 2010 över en miljard kronor årligen. I dagsläget är den siffran nere i runt 2 600 arbetssökande inskrivna i tjänsten.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

– Krisen är nu över och fokus ligger nu på att hjälpa de som står längre ifrån arbetsmarknaden, säger tillförordnade generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Clas Olsson.

700 företag berörs

När regeringen inte avsatte några pengar för jobbcoacher till nya arbetslösa i budgeten föll det sig naturligt att avskaffa systemet, enligt Olsson. Exakt hur många jobbcoachföretag det berör är svårt att säga. Men det finns runt 700 företag ackrediterade i Arbetsförmedlingens register, men det är inte alla som har några kunder, det vill säga arbetssökande, hos sig.

Jobbmatchning prioriteras för lågt

Arbetsförmedlingens, och i förlängningen regeringens, fokusering på de långtidsarbetslösa har fått kritik, bland annat från facken och oppositionen, men också vissa arbetsgivarorganisationer. De nya arbetslösa och matchningen till nya jobb prioriteras för lågt.

– Jo, det finns en sådan kritik från en del parter runt arbetsmarknaden. Men huvudprincipen är stadfäst redan i vår instruktion och kanske än mer i de propositioner som kommit: resurserna ska läggas på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden för det är där arbetsmarknadspolitiken kan göra störst nytta, säger Clas Olsson.

Svårt kontrollera jobbcoacherna

Arbetsförmedlingen har också klagat hos regeringen för att jobbcoacherna varit alldeles för många och därmed skapat ett system som blir svårt att kontrollera. Att jobbcoacherna för nya arbetslösa nu avskaffas har egentligen inget med det att göra.

– Men på sätt viss minskar det problemet vi beskrev i den där rapporten. Den tjänsten som omfattar allra flest leverantörer, den kommer vi nu inte att behöva ägna oss åt att följa upp, säger Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet