På 20 år har två tredjedelar av vårdplatserna försvunnit inom den slutna psykiatriska vården. Foto: SCANPIX

Slutna psykvården kraftigt bantad

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 20 åren har 66 procent av vårdplatserna försvunnit inom den slutna psykiatriska vården, visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

Enligt Socialstyrelsen beror en del av minskningen på en bättre utbyggd öppenvård, men att vårdplatserna bantats så kraftigt innebär också stora problem på sina håll. Det i form av ständiga överbeläggningar och alltför snabba utskrivningar av patienter.

Allra snabbast minskade vårdplatserna på 1990-talet, men även under de tio senaste åren går antalet platser stadigt neråt, från 5.565 slutenvårdsplatser 2001 till 4.431 förra året.

I år är ytterligare några vårdplatser borta, just nu finns 4.425 vårdplatser för psykiskt sjuka i Sverige. I den psykiatriska vården ingår barn- och ungdomspsykiatri, allmänpsykiatri (vuxna), rättspsykiatri och beroendevård.

I takt med att vårdplatserna minskat har också patienterna skrivits ut i en allt snabbare takt. I början på 1990-talet var den genomsnittliga vårdtiden för en psyksjuk patient 97 dagar. Nu ligger genomsnittet på mindre än en månad, enligt statistik från Socialstyrelsen.

-En kronisk platsbrist leder till att man ibland måste skriva ut en patient enbart för att en svårare sjuk patient måste få komma in, säger Herman Holm, som är överläkare vid Psykiatri Skåne och som analyserat den svenska slutna psykiatriska vården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.