En saltbil försöker bekämpa halkan sedan en lastbil har fastnat i en av backarna på riksväg 19 norr om Ystad efter att ett underkylt regn gjort vägarna blixthala på fredagen. Foto: TT

SMHI varnar för kraftiga snöfall

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga snöfall har orsakat trafikproblem i stora delar av landet, och Trafikverket har gått upp i krisledning i norra Sverige.

Nattens ymniga snöfall har ställt till med rejäl oreda i trafiken, enligt Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

– Det är väldigt mycket snö. Under natten har det kommit upp till 55 centimeter snö i norr och det fortsätter att snöa.

De större vägarna är fortfarande i huvudsak öppna, men trafiken rör sig ibland väldigt långsamt och på mindre vägar är läget mer problematiskt, enligt Monica Näslund.

– På de mindre vägarna kan det vara större problem. Man plogar men hinner inte få bort snön, då blir det väldigt smala körfält.

Snöfallet har också skapat stora problem i trafiken i Västsverige. På vissa håll har det snöat i tolv timmar och mest snö har fallit öster om Göteborg, inte minst i Sjuhärad där flera olyckor rapporterats. Flera bilar och lastbilar har även fastnat i backar på såväl riksväg 40 som E20.

Salt- och plogbilar har kört i skytteltrafik under natten, och enligt Göteborgs-Posten på nätet drogs flera busshållplatser in.

Försenade tåg

Även i de norra delarna av landet faller rikligt med snö och SMHI varnar för fortsatt nederbörd. I Västerbotten och Norrbotten väntas mellan 10 och 15 centimeter under det kommande dygnet.

– I fjällen tillsammans med hård vind så blir det både dålig sikt och en stark kyleffekt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

I Luleåområdet påverkas all tågtrafik mellan Luleå och Boden av snöfall på spåren och smärre förseningar väntas. Men man hoppas att ett av de två spåren ska kunna hållas öppet medan snöröjningen pågår. På Malmbanans norska sida är det däremot stopp i tågtrafiken.

–Både järnvägar och vägar är stängda så det går inte att köra buss in i Norge heller. Vi har inte fått några prognoser från norrmännen än, det är för dåligt väder, säger Dan Olofsson, informatör vid SJ.

Halka i syd

Det väntas också komma in mer snö i syd. Jönköping, Kronoberg och Kalmar län kan räkna med omkring fem centimeter snö under dagen, vilket kan ställa till en del problem för trafiken.

På E6:an vid Hallandsåsen körde flera lastbilar fast i halkan. Problemet är åtgärdat och trafiken flyter på normalt. Väglaget är dock besvärligt enligt Trafikverket som uppmanar trafikanter att räkna med längre restid.

Samtliga varningar gäller klass 1, som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.