Enligt SMHI registrerades rekordmånga blixtar, runt 45.000, i Sverige under söndagen. Foto: TT

SMHI varnar för mer åska

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen bjöd på ordentligt åskväder på flera håll och i hela landet registrerades enligt SMHI omkring 45.000 blixtar, skriver Aftonbladet. Det är rekord för i år.

Även i dag väntas kraftiga åskskurar på flera håll. Störst risk för regn och åska är det i de östra delarna av landet. SMHI har utfärdat klass 1-varning för kraftig åska med lokala skyfall och hagel i Västerbottens inland och kustland samt Norrbottens kustland.

På förmiddagen utökade SMHI sin åskvarning till att även gälla för Jämtland.

– Det är först fram emot eftermiddagen och kvällen som det ser ut att kunna bli kraftig åska i Jämtland, Västerbotten och Norrbottens kustland. Just nu är det inte så jättekraftigt, säger Linnea Rehn, jourhavande meteorolog på SMHI.

Anledningen till att dessa områden drabbas är att det ligger varm och fuktig luft över dem samtidigt som svalare luft trycker på från nordväst, enligt Linnea Rehn.

– Det är på gränsen mellan dessa luftmassor det kan bildas kraftig åska, säger hon.

Nära varning för Gotland

Söndagen var det åskrikaste dygnet sedan SMHI inledde sina mätningar 2002, rapporterar Sveriges Radio.

– I dag blir det inte lika utbrett utan det är koncentrerat till de områden där vi varnat, säger Linnea Rehn.

Under förmiddagen har det även varit åska på Gotland och i Stockholms skärgård, men inte så kraftigt att SMHI utfärdat någon varning.

– Det var på gränsen att vi skulle lägga ut en varning för Gotland. Men det ska vara väldigt frekvent och beröra ett större område för att vi ska varna.

Torrt i markerna

Samtidigt är det mycket torrt i markerna på flera platser i landet. SMHI varnar för stor skogsbrandsfara i södra Skåne, Östergötland, Gotland, östra Svealand och längs södra och mellersta Norrlandskusten.

Överraskande många larm

Åskvädret i Stockholm ledde till stor belastning hos räddningstjänsten. Översvämmade villor och nedfallna träd konkurrerade med larm om bränder efter nedslagna blixtar. Men avsaknaden av en vädervarning från SMHI innebar att det stora antalet larm var mindre väntade.

– Det var lite överraskande och i början åkte vi på larm som man kanske inte normalt sett hade tagit, säger Johan Wickenberg, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

– När vi får varningar från SMHI har vi i vart fall någon förberedelsetid och möjlighet att ställa in oss på att vädret kan medföra att vi får åka på många uppdrag.

”Tagen på sängen”

Han känner inte till någon särskild händelse under ovädret som konkret påverkats av att man inte på förhand hade räknat med det.

– Men man blir lite tagen på sängen. Då får man laga efter läge i stället för att förbereda sig, säger Wickenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.