Foto: TT

Nödutgångar på Friends kunde inte öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Utrymningen av Friends arena avslöjade allvarliga brister i säkerheten.

Det var när supportrar tände bengaler under mötet mellan AIK och IFK Göteborg som brandlarmet gick och utrymningen av ett fullsatt Friends arena påbörjades. Men när människor började strömma ut gick inte allt enligt planen.

– Två utrymningsdörrar på arenan gick inte att öppna. Det är förstås oerhört allvarligt och får inte hända i en sådan här situation, säger Thomas Perslund, vd för Sweden Arena Management som driver Friends arena.

Aldrig utrymt förut

Säkerheten på Friends arena har diskuterats tidigare i såväl musik– som fotbollsammanhang. Men det här var första gången som arenan behövde utrymmas och bristerna i säkerheten blev uppenbara. Vd:n är i dag kritisk mot företaget G4S som ansvarar för säkerheten på arenan.

– Det finns vissa saker i deras kontroll i går som vi inte var nöjda med. Händelsen analyseras och vi kommer att se vad vi kan göra för att detta aldrig ska ske igen, säger Thomas Perslund.

Kan det bli aktuellt att bryta samarbetet med G4S?

– Det kan jag inte svara på nu men vi utvärderar hela tiden samarbetet.

Maria Ekström, regionchef på G4S, hävdar dock att två dörrar som inte fungerar inte utgör någon säkerhetsrisk.

– Det finns väldigt många utrymningsdörrar på Friends arena. Men vi måste förstås gå igenom alla delar i detta och utreda om det finns några fel i våra rutiner, säger hon.

Brandingenjören: ”Inte acceptabelt”

Men enligt Storstockholms brandförsvar finns stora risker med stängda utrymningsvägar i ett skarpt läge.

– En låst utrymningsväg som skyltar ändå leder till är inte acceptabelt. Att människor måste vända om och hitta en ny väg är ett stressmoment som i värsta fall kan leda till väldigt kritiska förhållanden, säger Fredrik Wikström, brandingenjör, och fortsätter:

– Det finns en möjlighet att utgångarna inte behövs beroende på arrangemanget, men då får de heller inte vara skyltade som nödutgångar. Det skapar missförstånd och fördröjning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.