Så skulle SVT:s redaktion kunna se ut med smarta glasögon på. Följ med SVT:s reporter på en tur. Foto: SVT

Snart är vi alltid övervakade

Uppdaterad
Publicerad

Google lanserar snart sina nya ”smarta” glasögon med inbyggda dator och kamera i glaset. Innan de ens hunnit lanserats har en motståndsrörelse vuxit fram på nätet.

Snart är de här – glasögonen med inbyggt internet och kamera.

Glasögonen har en skärm i synfältet där det som spelas in eller den information användaren efterfrågar syns. De är röststyrda, inga hörlurar behövs utan ljudet vidarebefordras via kraniet.

Ute i handeln om ett år

Flera olika tillverkare jobbar på det, och längst har Google kommit. Deras version har redan kommit ut i en prototyp och beräknas vara ute i handeln och kunna köpas av privatpersoner om ungefär ett år.

I sin marknadsföring presenterar Google själva ett antal användningsområden för glasögonen. Filma när det händer, gps-funktion, med mera.

Men många undrar hur det blir med integriteten. All information som människor lämnat ut om sig själva på nätet finns tillgängliga för glasögonen. Det kan komma att betyda att de kan känna igen ansikten och hitta information om människor.

Motståndsrörelse på nätet

Redan innan de här smarta glasögonen finns på marknaden så har en motståndsrörelse tagit fart på nätet. Det finns en oro för en framtid där privatlivet helt suddats ut, där alla går runt med en egen övervakningskamera.

Vad händer med all den här informationen? Vem ska ha rätt till den? Om ett företag eller myndighet vill åt informationen – hur är den skyddad? Och måste vi vänja oss vid tanken på att aldrig vara nerkopplade och aldrig riktigt vara ifred?

Läs också Nanok Bies blogginlägg om de nya glasögonen:

Debatt mot uppkopplade glasögon redan innan de finns

De försöker slå google med hud-glasögon

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.